Новият взрив от коронавирус в немските кланици с българи и румънци сочи неблагоприятните условия за работа там

Споделете статията:

470 нови случая в предприятие от най-голямата фирма за месопреработване в Германия “Тьонис”. В месопреработвателната индустрия на Германия са заети предимно мигранти от България и Румъния.

Няма категорично обяснение защо заразяването е станало сега. От фирмата казват, че много чуждестранни работници са искали да отидат да видят семействата си, когато европейските граници започнаха да се отварят отново, което означава, че “бяхме изложени на нови рискове”. “Ние бяхме наясно с това, но … проведохме допълнително тестване на хора, които се връщат от почивки и т.н.”, казват още от там. “Но не успяхме да се опазим от тези източници или този източник (на инфекция) – не знаем кой точно.” Много работници са от източноевропейски страни и много от тях да се прибрали през последните дълги уикенди.

 

И предните седмици в Германия на няколко пъти се появяваха огнища на зараза сред чуждестранни работници в кланици.Взривовете от коронавирус в немските кланици показват в неблагоприятна светлина условията, в които живеят и работят хората там. Правозащитници от страната смятат, че тяхната беззащитност  и безизходица биват най-брутално използвани. Те обвиняват фирмите, че са организирали „модерно робство“. Няма условия за спазване на дистанция от 1,50 м нито на работните места, нито в съблекалните, работниците се превозват до фабриката в малки бусчета, в които са натъпкани, не носят правилно маските си и най-вероятно не получават достатъчно информация как да се предпазват на родните си езици. Фирмите не са в състояние да опишат кои отдели са най-засегнати от заразата.

по материали от печата

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.