Ново дело срещу Маргиналия стартира на 29 ноември

Споделете статията:

Утре, на 29 ноември, ще бъде второто заседание по Наказателно дело от частен характер (НЧХД 7200/2016), заведено от Дянко Марков срещу Юлиана Методиева. Делото, заведено на 4.10.2016, една година по-късно и независимо от изтеклия давностен срок, е във връзка със статията Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят. Обвинението е по чл. 148, ал.2, чл. 146, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Жалбоподателят Дянко Марков смята фразата „Какво предизвикателство е търсено с демонстративния показ пред Европа на ноторно известния антисемит Дянко Марков“ за унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс и настоява Юлиана Методиева да бъде привлечена към наказателна отговорност за извършеното от нея престъпление и получи съответното наказание.

Марков е член до 1939 година на Съюза на легионерите на България (СБНЛ). Изследователят на фашизма в Българи проф. Николай Поппетров определя СБНЛ като „основен адепт за изграждане на авторитарен режим по националсоциалистически образец“.

Адвокат про боно и този път е Ирина Алексова. За свидетели на ответника ще бъдат призовани известни историци, журналисти,представители на еврейски организации, правозащитници.

Припомняме, че на 19 февруари 2016 година бе окончателно прекратено предишното дело на Дянко Марков срещу 11 членове на сдружение „Маргиналия“. По онова дело Дянко Марков твърдеше, че квалификациите в отвореното писмо уронват доброто му име като бивш народен представител и книгоиздател, унизителни са за него и неговите чест и достойнство и го поставят в неблагоприятна светлина. Тогава 20-ти състав на съда осъди Дянко Марков да заплати по сметка на Софийския градски съд (СГС) 5.00 лв. държавна такса. Решението бе окончателно и не подлежеше на обжалване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.