Ново престъпление от омраза: Бременна жена и съпругът й пребити в центъра на София

Бременна жена и съпругът й са били нападнати и бити в центъра на София – близо до Народната библиотека и до парламента, в събота сутринта. Неизвестните насилници са удряли с метален бокс семейството пред погледите на преминаващи столичани. Никой обаче не помогнал на жертвите.

Повод за нападението е, че съпругът е говорел на английски. Той е мароканец. Тя е българка. Казвал „обичам те” на жена си на английски и с това предизвикал агресията.

Бременната Яна получила контракции и със съпругът й Хашим отишли в ИСУЛ, разказва репортаж на Нова тв. На връщане, на път към метрото, срещнали насилниците.

„В този момент няколко господа казаха: „Какъв си ти, бе, ще ми говориш на английски. Първия път го цапардоса силно, след което аз видях мъжа си на земята. Започнах да му помагам”, разказва Яна Ел Хаки. След това нападнали и нея, въпреки напредналата й бременност. Забили бокса в корема й.

Яна добавя, че свидетели на побоя са станали и полицаи в патрулка, които тя помолила за помощ, а те отвърнали: „Защо ни спирате?“.

„Със сигурност трябва да се сигнализира полицията. Много е важно да се извади медицинско свидетелство, от което да става ясно какви са претърпените травми. И хубаво е да не си мълчим. Ако мълчим, това ще продължи да се случва и на други хора”, казва пред НТВ Мирела Заричинова от БХК.

През пролетта бе нападната цветнокожа французойка. Тази година суданец осъди България заради такова нападение и липса на защита от властите в Европейския съд по правата на човека. През лятото представители на граждански организации протестираха пред Съдебната палата днес срещу многобройните случаи на престъпленията от омраза срещу роми, имигранти, бежанци и чужденци и бездействието на прокуратурата, която отказва да образува дела по тях.

Много от жертвите на престъпления от омраза не се оплакват в полицията, защото не вярват, че властите ще ги защитят.

Яна и Хашим имат две деца и живеят в Мароко. В София са, защото решили третото им дете да се роди тук.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.