Ново заседание по делото за побоя в трамвай 20 днес

15:30: Днес делото за побоя в трамвай 20 беше отложено за пореден път. Следващото заседание е насрочено за 20 юли от 9:30 часа.

10:15: Поредно заседание по делото за побоя в трамвай 20 е насрочено за днес. Заседанието е от 9:30 часа в сградата на Софийския районен съд. Делото е срещу група неонацисти извършили на 6 юни 2010 година нападение в трамвай 20 срещу младежи с леви убеждения. Близо пет години по-късно делото все още не е започнало по същество.

Както Marginalia вече писа, предишното заседание по делото, което беше насрочено за 17 декември миналата година, не се състоя поради неявяване на адвоката на един от подсъдимите, който не за първи път не се явява на делото.

Битите на 6 юни преди пет години младежи са отивали на митинг в подкрепа на чужденците пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, са били въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите – Борис Боев и Димитър Панайотов – са настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това е второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Обвиняемите са Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Ел Макуси, Матея Пенев и Росен Кънев. Имената им се свързват с неонацистката група „Национална съпротива“, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, за лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а по „хулигански подбуди“.

Приятели на пострадалите отново изразиха опасения, че делото за пореден път може да не тръгне по политически причини. Те обръщат внимание, че един от обвиняемите – Димитър Лазаров – беше кандидат за депутат от ВМРО, а днес ВМРО е част от управляващата коалиция в рамките на „Патриотичен фронт“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.