Новосъздадената общност в университета в Есекс е единствената културно-религиозна институция, приветстваща хора с различна сексуалност

На един от университетските площади в Есекс с цел да се привлече възможно най-голяма аудитория и отвореност, в четвъртък се състоя официалното обявяване на еврейската общност към университета. Събитието успя да привлече над 500 души. Раздадени са стикери с надпис “One Essex“.

 

Отворената концепция на общността  на “различните”  допринасят  за покачване на толерантността в университетските среди. Обществото е единствената културно-религиозна такава приветстваща хора с различна сексуалност. Немалко членове са именно такива.

Най-голяма подкрепа и помощ в различни отношения е оказана от UJS (Union of Jewish Students).  Съюзът се състои от приблизително 9000 студенти, както и мениджъри и организатори, чиято подкрепа е впечатляваща.

 

Екипи на BBC интервюира някои от  членовете. Представители  от ОАЕ, Оман, Кувейт и други, предизвикват неочаквана и приятна изненада.  Гостите не са само студенти и преподаватели, но и много представители на различни еврейски сдружения и общности от разнообразни части на Лондон.

Активисти от различните течения на юдаизма също присъстват. „Толерантното и либерално отношение на някои предполагаемо консервативни равини ме изненада изключително приятно“, споделя за Маргиналия Пламен Вълков.  „Те бяха изключително изненадани да срещнат български студент сред малката ни група, като оказва се, аз съм единственият (частично) български сефарад“

Според Вълков  е  проявен голям интерес относно българската еврейска общност и българското общество като цяло и от тези, които са посещавали страната. Някои от тях са били в България по специализирани обменни проекти. Разглеждали са Народното събрание.

„ Разговаряйки с тях разказах за Маргиналия, за отзивчивостта, отношението, толерантността на правозащитния сайт. Това беще безценна помощ“, разказва още Пламен Вълков.  „Впечатли ги факта, че открито обсъждате проблеми, които не получават отзвук другаде, както и теми табу за обществото ни. Поздрави са отправени и от представителите на реформаторския юдаизъм.“

„ Моето предложение за адаптация на дефиницията на антисемитизъм на IHRA бе прието от университета в Есескс“,  завършва Пламен Вълков. Като пример той представя българската страна, която признава тяхната дефиниция за антисемитизъм с будеща уважение скорост. Гостите оценяват това като  повече от достоен пример на международно ниво в това отношение“.

снимки: Пл.Вълков

.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.