Новото дясно е световна мрежа

 Координирана онлайн кампания, зад която стоят крайнодесни организации, е създала определени обществени нагласи, в резултат на които голяма част от европейските партии оттеглиха подкрепата си за Пакта за миграцията на ООН в края на миналата година. Това показват данните от анализ на активността в социалните мрежи, пише сайтът клуб зет. Информацията е базирана на статия в „Политико„.

От началото на миналия септември коалиция от антиислямски, крайнодесни и неонацисти започва кампания в социалните медии срещу Пакта, който до този момент е бил слабо обсъждан и е привличал много малък обществен интерес, посочват анализаторите.

Бързото пренасяне на онлайн активността в реалната политика е пример как един процес може да бъде овладян от това, което изследователите описват като глобална мрежа на националисти и крайнодесни активисти. В случая с Пакта техните усилия са оглавявани от популярни лица в Youtube и от „инфлуенсъри“.

В един момент има бум на туитове, клипове, онлайн петиции, в които се настоява политиците в голяма част от държавите членки на ЕС да се откажат от подкрепата на документа на ООН.

„Ако се вгледате в националистическите партии по света, откривате, че те са част от специфична ниша и специфична мрежа. Всички тези участници се информират един друг и взаимно влияят на политическите си позиции“, казва Ико Мейли, изследовател, който преподава нови медии и политики в Университета на Тилбург в Холандия.

Анализаторите откриват, че 75 от 100-те най-популярни видео материали, посветени на Пакта за миграцията на ООН в YouTube са създадени от крайнодесни популисти и активисти срещу мигрантите, крайнодесни екстремисти и поддръжници на конспиративни теории.

Особено съществена е ролята на YouTube в разпространението на изкривена или дори фалшива информация сред крайнодесните екстремисти и популисти като от тези среди са огромното мнозинство от видео материалите по темата.

Публикуваме информацията със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.