Новото дясно е световна мрежа

 Координирана онлайн кампания, зад която стоят крайнодесни организации, е създала определени обществени нагласи, в резултат на които голяма част от европейските партии оттеглиха подкрепата си за Пакта за миграцията на ООН в края на миналата година. Това показват данните от анализ на активността в социалните мрежи, пише сайтът клуб зет. Информацията е базирана на статия в “Политико“.

От началото на миналия септември коалиция от антиислямски, крайнодесни и неонацисти започва кампания в социалните медии срещу Пакта, който до този момент е бил слабо обсъждан и е привличал много малък обществен интерес, посочват анализаторите.

Бързото пренасяне на онлайн активността в реалната политика е пример как един процес може да бъде овладян от това, което изследователите описват като глобална мрежа на националисти и крайнодесни активисти. В случая с Пакта техните усилия са оглавявани от популярни лица в Youtube и от “инфлуенсъри”.

В един момент има бум на туитове, клипове, онлайн петиции, в които се настоява политиците в голяма част от държавите членки на ЕС да се откажат от подкрепата на документа на ООН.

“Ако се вгледате в националистическите партии по света, откривате, че те са част от специфична ниша и специфична мрежа. Всички тези участници се информират един друг и взаимно влияят на политическите си позиции”, казва Ико Мейли, изследовател, който преподава нови медии и политики в Университета на Тилбург в Холандия.

Анализаторите откриват, че 75 от 100-те най-популярни видео материали, посветени на Пакта за миграцията на ООН в YouTube са създадени от крайнодесни популисти и активисти срещу мигрантите, крайнодесни екстремисти и поддръжници на конспиративни теории.

Особено съществена е ролята на YouTube в разпространението на изкривена или дори фалшива информация сред крайнодесните екстремисти и популисти като от тези среди са огромното мнозинство от видео материалите по темата.

Публикуваме информацията със съкращения

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.