Новозаболелите от COVID-19 в София са двойно повече от останалите

Общо 189 новозаболели от COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие. Това показват данните, публикувани на Единния информационен портал. С тях общият брой регистрирани заболели става 10 312. Заради ръста на новите случаи в България, редица европейски държави върна карантината за пристигащите оттам. Последно такава стъпка предприе Италия: идващите от България ще бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина при пристигането си. Новата мярка важи дори и за преминалите транзитно през България в рамките на 14 дни преди пристигането им в Италия.

По-ниският брой положителни резултати в сравнение с изминалите дни обаче се обяснява с почти тройно по-малкото направени  PCR теста (2161 срещу 5963 за предишното денонощие). Прави впечатление също, че броят на новозаболелите в София е приблизително, колкото останалите градове, взети заедно – 92. Следват Варна (16), Благоевград (15), Пловдив (8), Русе и Габрово (по 7), и др.

Един човек е починал за 25 юли, с което броят на смъртните случаи става 338. Оздравели са 54 души, а активни остават 4 668 случая.

Началник на COVID-отделението на столичната Втора градска болница д-р Бросек Халил съобщава, че в България е имало случаи на новия коронавирус още от края на септември м.г. Има втора вълна на заболели с COVID-19. Това обяснява повишения брой на заразени през последните дни. Мерките започнаха да се отпускат, разрешиха се баловете, както и събирането на публика на футболните мачове и заради това се наблюдават повече заразени. Наесен ще има микс от грип и коронавируса.

В разпространението на коронавируса е отбелязан е нов негативен рекорд: 284 хиляди положителни тестове по света само за ден. Това е най-високият брой регистрирани нови зарази от появата на коронавируса досега – 284 196 само за ден, както съобщават от Световната здравна организация. Най-много са заболелите в Съединените щати и Бразилия, като в САЩ потвърдените случаи надминават четири милиона. Президентът Доналд Тръмп беше принуден да отмени Националния конгрес на републиканците, който се очаква да потвърди номинацията му за втори мандат. Вместо традиционното голямо събитие, което трябваше да се проведе в Джаксънвил между 24-и и 27-и август, делегатите ще организират срещи в малък формат, на които ще излъчат кандидата за президент на партията.

В Германия втората вълна вече е факт. За едно денонощие във Федералната република бяха потвърдени близо 800 новозаразени – почти двоен скок в сравнение с регистрираните в последните седмици по 500 нови положителни проби дневно. 91 процента са стресирани в личен или професионален план, 22 на сто често изпитват дискомфорт. Половината от анкетираните посочват ограничаването на социалните контакти като основна причина за стрес.

по материали на БНР, Сега, DW

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.