Група националисти: Прочистихме Троянския манастир от хомосексуалисти

Група националисти предизвика изгонването на двама монаси от Троянския манастир. Двамата са „уличени в педерастия“, уточниха от Коалиция „Националистически партии на България“ (НПБ) в имейл до медиите.

В съобщението се посочва, че НПБ, съвместно с организацията „Православна зора“ и нововъдворения игумен на Троянския манастир – епископ Сионий, е провела „акция по прочистването на Троянската света обител от хомосексуалисти и катамити“.

Епископ Сионий потвърди новината пред Дойче веле, но уточни, че е взел сам решението да изгони монасите. По думите му той е действал в защита на свещенослужителите, които са били заплашени от националистите. Инцидентът се е състоял на 1 май, веднага след като епископ Сионий е бил въведен в законна власт над манастира.

Смяната в ръководството на манастира се наложи в края на април, когато почина предишният игумен архимандрит Августин. Последните месеци бяха белязани с многобройни публикации и телевизионни предавания, в които архимандритът беше призован „да признае“ хомосексуалната си ориентация и да напусне манастира.

В съобщението на НПБ се посочва, че акцията от 1 май е била извършена от „предварително подготвена айнзац група, предвождана от Симеон Костадинов и новоназначения игумен, и включваща още Павел Чернев и отец Силвестър Янакиев от Сливен“. Според текста групата е извършила „рейд по издирването на уличените в педерастия“.

„Айнзац групи“ (Einsatzgruppen) е име, с което в нацистка Германия се назовават военизирани отряди на смъртта, сформирани за изтребление на евреи, роми, комунисти и други „расово непълноценни елементи“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.