Няма как да оценим уникалността на акта на спасението, ако не говорим и за страданието на евреите в България

На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и спасението на близо 50 хиляди български евреи от лагерите на смъртта. На този ден през 1943 г. е отменена депортацията на първите групи евреи към тях. По-нататъшните опити за депортиране също се провалят. Това е страница от историята на България, отбелязала победа на гражданското съзнание и човечността в годините на най-изтребителната досега война.

Церемония по повод годишнината от спасяването на българските евреи

На тази дата еврейската общност, български държавни институции и представители на либералното гражданско общество у нас почитат в последните 10 години и паметта на жертвите на Холокоста –  11 343 от Северна Гърция и Беломорска Тракия. Тези територии са части от съседни на България страни, окупирани са от хитлеристите, но са придадени за управление на българската държава. Прогерманското българско правителство не разглежда еврейското население от новите територии като български граждани. Евреите от Тракия и Беломорието остават напълно самотни в своята трагична участ, когато те стават жертва на генералния план на нацистка Германия за унищожение на всички евреи от Европа и като такива, те са в списъците за депортиране към лагерите на смъртта.

През 2018 година българският министър-председател Бойко Борисов  положи цветя пред паметната плоча на загиналите 11 343 евреи от „новите“ земи в газовите камери на Треблинка – виж тук.

 

„Изпратените от българското правителство власти и полиция в т.нар. Нови земи сътрудничат на хитлеристите в осъществяване на техния план в тези територии. Беломорските и македонски евреи не получават помощ и подкрепа нито от останалото местно население, нито от българското общество, което е достатъчно далечно и чуждо на тях, за да може да научи предварително, за да реагира на предприетите жестоки мерки срещу тези беззащитни хора и да се опита да им предложи своята закрила“, пише в Евангелски вестник.

По повод 10 март доц. АлександърОскар, председател на ОЕБ“Шалом“ отбелязва в словото си:

„Днес почитаме паметта на онези достойни българи, а те не бяха никак малко, които намериха сили да се опълчат на една човеконенавистна идеология, недопускайки своите братя и сестри от еврейски произход да бъдат депортирани към нациските лагери на смъртта. Много хора се възмущават, когато говорим и за лошата, “тъмната” страна на историята. Няма как да оценим уникалността на акта на спасението, ако не говорим и за страданието, на което бяха подложени евреите в България.

Нека помним и никога не забравяме, че всеки един от нас носи отговорност за света, в който живеем. Нека помним, че въпреки обстоятелствата винаги има начин да се противопоставим на неправдата“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.