Няма справедливост за жертвите на сваления самолет

Иранските власти не извършиха прозрачно и състоятелно разследване на свалянето на украинския самолет от полет 752 на 08.01.2020 г., при което бяха убити всичките 176 пътници и екипажа на борда, заяви Хюман Райтс Уоч.

Иранските власти трябва да извършат истинско разследване и да сътрудничат с международните органи, за да се разкрие истината и семействата на жертвитеда получат справедливост, както и съответната компенсация. Те са споделили с ХРУ, че продължават да настояват за пълно и прозрачно разследване и, че всички отговорни трябва да бъдат наказани.

„Семействата на 176-те жертви на сваления самолет имат право да знаят кой е причинил смъртта на обичаните им близки”, каза Майкъл Пейдж, заместник директор на ХРУ за Близкия Изток. „Иранското правителство трябва да им плати съответната компенсация и да извърши подобаващо и безпристрастно разследване с повдигането на съответните обвинения, независимо от позицията и ранга.”

ХРУ интервюира повече от дузина членове на семействата на жертвите, които споделиха, че властите не са върнали никакви ценни притежания на техните близки. Освен това властите са сплашвали и тормозили семействата, за да им попречат да търсят справедливост извън техните собствени съдебни разследвания.

Няколко семейства споделиха, че властите са им оказали натиск да погребат обичните си хора в частите на гробищата, предназначени за „мъченици” и да гравират думата „мъченик” на надгробните им плочи, против волята на роднините. Други семейства казват, че властите са нахлували по време на възпоменателни и погребални служби, като са снимали без съгласието на роднините.

На 07.01.2021 г. Голам Аббас Торки, военен прокурор на Техеран, заяви пред репортери, че седем експертни екипа са завършили разследванията си и, че е ясно, че свалянето на самолета е резултат от „човешка грешка”.

През юни 2020 г. Голамхюсейни Есмаили, говорител на министерството на правосъдието, обяви, че шестима души са били арестувани във връзка с разследването на катастрофата. На 05.01.2021 г. той съобщи, че процесът срещу тях ще започне на 21.01.2021 г. Торки уточни, че само един човек е останал в ареста, докато останалите са били освободени под гаранция.

На 06.01.2021 г. бе направено изявление от Корпуса на ислямската революционна гвардия, че „Това трагично събитие е било вследствие на нечовешките действия и терористични актове на САЩ в региона;  чрез тях още веднъж се е проявила крайната и глобална (имперска) злина и арогантност срещу Ислямската република и иранския народ.”

На същия ден президентът Хасан Руани заяви, че администрацията му е настояла за изправянето на съд на отговорните за инцидента. На 30.12.2020 г. правният отдел на кабинета на президента обяви, че на всяка от жертвите са дадени по 150 000 долара за компенсация.

https://www.hrw.org/news/2021/01/07/iran-no-justice-victims-downed-plane

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.