Няма такова нещо като „гей ген“ и „гей възпитание“

Мащабно научно изследване на това има ли биологична основа на сексуалното поведение потвърди, че не съществува такова нещо като „гей ген“, както и че сложна смес от генетичен профил и околна среда засяга това дали човек има партньори от същия пол, пише Дневник.

Това е най-голямото проучване от този тип досега и е обхванало над 470 000 души, съгласили се да дадат ДНК проба и информация за това как живеят с британската Biobank и американската компания за генетични тестове 23andMeInc. Анализирани са отговорите и е направено проучване, известно като GWAS (от genome-wide association study).

Заключението е, че има хиляди генетични вариации, свързани с еднополовото сексуално поведение и повечето имат минимален ефект. Пет от генетичните маркери са „в значителна степен“ свързани с еднополовото поведение, но по тях изобщо не може да се предвидят сексуалните предпочитания на човека – хомосексуални, хетеросексуални, бисексуални – казват учените.

„Сканирахме целия човешки геном и открихме едва няколко – по-точно пет – места, които ясно са свързани с това дали човекът споделя информация за сексуални отношения със същия пол“, казва Андреа Ганна, биолог в Института за молекулярна медицина във Финландия. Той е един от водещите изследователи в проекта. Според него те имат „много малък ефект“ и взети заедно дават обяснение „за значително по-малко от 1% от вариантите в признаването за еднополови сексуални контакти“.

Два от маркерите се споделят от мъже и жени, два са специфични самоза мъжете и един се открива единствено у жените.

Иначе казано, фактори, които не са генетични – околната среда, начина на отглеждане, личностни характеристики и възпитанието – играят в стотици хиляди комбинации значително по-голяма роля в това защо човек избира сексуален партньор, но също така и върху елементи от личността му, поведението и физическата му форма.

Запитани защо изобщо са се заели с подобно проучване, от екипа казват на журналисти в телеконферентен разговор, че почти всички предишни изследвания по този въпрос са обхващали значително по-малко хора, за да има достатъчно убедителни заключения. Обхванатите почти половин милион души са около 100 пъти повече от предишни анализи.

 

Резултатите са публикувани в списание Science и първата реакция на защитниците на правата човек сам да определя сексуалните си предпочитания коментираха, че изследването дава още повече доказателства, че да си хомосексуален е естествено съществуваща част от човешкия живот. „Освен това публикацията отново потвърждава, че няма някакво категорично заключение за степента, до която природата или възпитанието влияят на поведението на хомосексуалните“, коментира Зети Стоук от американската група за защита на ЛГБТ права, цитиран от „Ройтерс.

 

Но изследването има и своите критици, според които задаваният въпрос дали анкетираният някога е имал еднополов акт не отделя онези, които са го правили само веднъж и се определят като нехеросексуални. Тази група представлява хора, отворени към нови преживявания, а не че актът определя сексуалната им ориентация., казва Дийн Хамър, специалист по генетика към Националния институт за здравеопазване в Бетезда, щата Мериленд. „Това са впечатляващи заключения, но не става дума за истинско проучване има ли гей ген“, коментира той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.