Обама осъжда опитите за „лечение” на ЛГБТ хората

Споделете статията:

Президентът на САЩ Барак Обама осъди в специално изявление психотерапевтите, които се опитват да направят хетеросексуални гей и бисексуалните младежи и да “поправят” половата идентичност на транссексуални юноши.

Изявлението е в отговор на петиция, публикувана на сайта на Белия дом, с искане да бъде забранена така наречената „възстановителна терапия”, предаде Би Би Си от Вашингтон. За три месеца тази петиция е подписана от повече от 120 хиляди американци.

Повод за петицията е самоубийството на 17 годишната транссексуална девойка Лили Олкорн. Тя се е сложи край на живота си през декември миналата година, като се хвърли под камион. В социалната мрежа Tumblr момичето написа, че повече не може да живее с болката, която предизвиква у нея отказът на родителите й християни да я признаят за жена.

„Аз ще се примиря със света само в един единствен случай – ако някога настъпи ден, когато с транссексуалните престанат да се отнасят така, както се отнасяха с мен. Смъртта ми трябва да има някакъв смисъл. Поправете обществото, моля ви”, написа момичето в предсмъртното си писмо.

Т.нар. „възстановителна терапия” включва в себе си терапевтични беседи и молитви. Тя се подкрепя от социално консервативни групи и от религиозни лекари, които смятат, че този метод помага на християните да преодолеят влечението към лица от собствения си пол.

ЛГБТ активисти, както и професионалните психиатрични организации, твърдят, че тази практика само увеличава риска от депресии и самоубийство при пациентите.

„Ние споделяме вашата загриженост от потенциално разрушителните въздействия на „възстановителната терапия” върху живота на транссексуалните младежи, както и върху живота на гейовете, лесбийките, бисексуалните и куиър хората”, написа в отговор на петицията съветничката на президента Обама Валери Джарет. „В рамките на нашата привързаност към защитата на американските младежи, администрация ни ще поддържа усилията, насочени към забрана на прилагането на т.нар. „възстановителна терапия” към непълнолетни хора”, добави тя.

Този вид „лечение” вече е забранен в щатите Калифорния и Ню Джърси. Но в същото време консервативни щати като Оклахома разглеждат възможността за приемане на закони, които да направят невъзможни опитите за съдебно преследване на „възстановителната терапия”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.