Обама срещу Конгреса в защита на имигрантите

Новият републикански сенат блокира плана на президента Барак Обама да защити от депортация милиони имигранти без документи. С това се добавя нова брънка в големия дебат по темата, коментира Ройтерс.

Отсъждайки в полза на около 24 щата, които се противопоставят на плана, американският областен съдия Андрю Ханен в Браунсвил, Тексас, заявява, че администрацията не е спазила процедурата. Белият дом отговаря, че министерството на правосъдието ще обжалва решението.

През ноември Обама обяви програма за вдигане на заплахата от депортация на 4.7 милиона пребиваващи без документи в страната. Ходът е направен, след като републиканците в Камарата на представителите блокираха двустранното законодателство, което сенатът прие през 2013 г.

Със сигурност дебатът за имиграцията ще стане основна тема на президентската кампания през 2016, която вече е в ход. Конгресът, доминиран от републиканци, е направил зависимо финансирането на министерството на вътрешната сигурност, за да блокира заповедта на Обама за имиграцията. В резултат на това, някои ръководени от министерството програми ще спрат в края на този месец.

Плановете на Обама са насочени най-вече към подпомагането на 4.4 милиона незаконни имигранти, чиито деца са американски граждани или законно пребиваващи на територията на страната. Други 270 000 души ще могат да останат с помощта на продължението на програма от 2012 г., според която се позволява да работят на хора, които са били доведени незаконно в САЩ като деца.

Водени от Тексас и неговия републикански губернатор Грег Абът, 26 щата карат администрацията по съдебен път да спре програмите, като изтъкват, че заповедите на Обама нарушават конституционните граници на властта му. Те търсят начин да блокират действието на програмите, докато тече съдебният процес.

Ройтерс предава думите на Мелиса Кроу, юридически директор на Съвета за имиграция, според която подобни програми трябва да бъдат продължавани и прилагани – дали сега, или няколко месеца по-късно. Според нея не може да има съмнение, че президентът е спазвал границите на изпълнителната власт.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.