Обединените църкви в Австралия променят правилата си, за да разрешат на еднополовите двойки да се женят в техните храмове

Споделете статията:

 

Тази седмица Националната конференция на Обединените църкви в Австралия реши да позволи на  еднополови двойки да сключват брак в храмовете им – за първи път след като в Австралия с голямо мнозинство  през миналата година бяха узаконени еднополовите съюзи. Това съобщава сайтът Пинк нюз.

Обединените църкви са третата по големина християнска деноминация в Австралия след Католическата и Англиканската църкви. Тя има около милион последователи според данни от преброяване през 2016 г.

Според новите правила Обединените църкви ще се придържат към „две равнопоставени и различаващи се визии върху брака с цел да почетат различията в разбиранията на християнската вяра между последователите си“ – една, която включва еднополовите бракове и друга, която изразява разбирането, че бракът е съюз между мъж и жена“.

Резолюцията на конференцията „позволява на пасторите да имат свобода да извършват или не еднополови сватби“ в зависимост от собствените им разбирания.

Президентът на Обединените църкви  г-жа д-р Деидре Палмър, казва: „ Това решение идва след много години на размишления, молитви и и вглъбяване във вярата и аз искам да благодаря на членовете на конференцията за начина по който те с благоволение отговарят на това, което е един труден дебат за много вярващи хора.“

Визирайки пряко ЛБГТИ членовете на църквата, Палмър каза: „Знам, че този дебат е болезнен и труден за вас.“

Тя добави:  „Ние също така съзнаваме, че ще има хора, които по различни причини не биха могли да поддържат тази промяна  и разбираме тяхната болка и трудности.“

Освен това тя каза, че правата на всички членове да следват убежденията си няма да бъдат нарушавани, ще бъдат уважавани и защитавани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.