Обезщетенията по дела в Страсбург може да са за сметка на съдебния бюджет

Средствата, които държавата плаща за обезщетения по решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с които България е осъдена, вероятно в бъдеще да бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. Това заяви в началото на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, съобщава сайтът lex.bg.

Повод да маркира този въпрос е решението на Министерския съвет от вчера, с което беше приет Осмия годишен доклад за изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България за 2020 г., който ще бъде внесен в Народното събрание.

Проф. Стоилов добави, че освен това вчера правителството е одобрило и няколко споразумения за изплащане на обезщетения по жалби пред съда в Страсбург. Той разказа, че негови колеги са го попитали трябва ли Министерският съвет да отделя средства за заплащане на тези обезщетения, когато в повечето случаи става дума за решения на прокуратурата и съдилищата, по които България е осъдена.

Тази практика вероятно ще се актуализира и такива средства в бъдеще ще бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. Когато става дума за повтарящи се нарушения, би трябвало да се отразят при атестирането на съответните магистрати като един от факторите за цялостната им оценка от дейността“, смята служебният правосъден министър.

България е осъдена да плати 330 213 евро обезщетения по дела в Страсбург. Това показва докладът за 2020 г. на Съвета на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека. За сравнение, година по-рано държавата е осъдена за близо 422 000 евро, пише Сега.

За 2020 г. рекордьор е Румъния с 37 455 775 евро, което е 8,5 пъти повече от присъденото срещу нея през 2019 г. При Русия например, която традиционно е сред първенците по дела в Страсбург, сумите за 2019 г. и 2020 г. са съответно 28 547 005 евро и 11 458 094 евро.

През м.г. срещу България са влезли в сила решенията по 34 дела, чието изпълнение сега се наблюдава от Комитета на министрите на Съвета на Европа. В тази категория страната ни е на водещи позиции. Повече влезли в сила решения има само срещу Русия – 218, Турция – 103, Украйна – 84, Румъния – 78, Унгария – 61, Азербайджан – 51.

Комитетът на министрите наблюдава изпълнението на 166 дела, по които България е осъдена. За 2020 г. за страната за отчетени и 38 казуса, по които наблюдението на Страсбург е приключило.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.