Образователните медиатори в България получиха голямото отличие в наградите „Човек на годината“ 2021 г.

Споделете статията:

Образователните медиатори в България взеха голямата награда “Човек на годината” в четиринайстите годишни правозащитни награди, организирани от Българския хелзинкски комитет. Още две равностойни, подгласни награди и осем специални приза бяха връчени на тържествена церемония снощи. Награждаването се проведе традиционно на 10 декември, в Международния ден на правата на човека.

Обединена подгласна награда за Глория Филипова, Мануела Попова, „Рейнбоу хъб“ беше връчена за дейността им срещу престъпленията от омраза и активността след хомофобското нападение над Рейнбоу и за ЛГБТИ организация “Действие” за мащабната ѝ работа в защита на равноправието на ЛГБТИ хората и техните семейства, включително с работата по делото пред Съда на Европейския съюз в Люксембург за гражданството на дете на еднополова двойка.

Подгласна награда получи и Фондация “Нашите недоносени деца” за дългогодишните си усилия за правото на най-уязвимите бебета на достъп до качествено здравеопазване и личен и семеен живот. През 2021 г. Фондацията стартира първата в страната пилотна програма за проследяване на недоносени бебета до навършване на 1 година.

Бяха връчени и още осем приза в специални категории, два от тях – посмъртно:

Олга Минева, Emprove
Застъпник на годината

Борислав Борисов
Активист на годината

Александър Николов, Димитър Панайотов,
Фондация „Документалистите“

Журналист на годината

Христо Николов
Специален приз „Гражданска доблест“

Капка Панайотова 
Специален приз „Смело сърце“

Адвокат Наташа Добрева 
Специален приз „Постоянство и храброст“

Онлайн платформа за психотерапевтична помощ
и емоционална подкрепа Kabinet.bg

Специален приз „Светлина в тунела“

Д-р Адил Кадъм 
Специален приз „И сам воинът е воин“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.