Обсъждат противоконституционния законопроект на националистите за регистрация в СЕМ на сайтове

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди на днешното си заседание два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от „Обединени патриоти“.

Единият законопроект предвижда въвеждането на квоти за българска музика в радио- и телевизионните програми, а другият предлага мерки срещу дезинформацията в интернет.

Най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите извън новините, спортните предавания, рекламите и филмите трябва да е предназначено за българска музика, а най-малко половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език. Това се посочва в едно от предложенията. Предвидени са и  санкции от 5 000 до 20 000 лева при нарушения.

Вторият проект за промени със Закона за радиото и телевизията е внесен от Александър Сиди и негови колеги от групата. В него се предвижда регистрация в СЕМ на сайтовете и платформите. Пред БНР националистът заяви: „Какво точно означава думата медия, защото няма такава дефиниция. Направихме някаква дефиниция, според нас добра, и ги отделихме от всичко… блогове,  които с тях е сключен личен блог на някой… или друга такава модерна дума, която аз не разбирам. Ето с много повече последователи, отколкото различни регионални сайтове“. Повече за законопроекта  виж тук.

Предложеният законопроект е напълно противоконституционен и дава открити цензорски лостове в ръцете на и без това спорен орган като СЕМ е позицията на СБЖ и АЕЖ по повод идеите управляващите националисти. В становището на БНР пък се посочва, че предложените в проекта разпоредби, освен че влизат в противоречие с основни принципи на конституционното и наказателно право, са практически неприложими. Редица организации, сред които Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), както и СЕМ, също излязоха с отрицателно становище по проекта.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.