Община Долна Малина, европейският „CARE“ и българската Асоциация за бежанци и мигранти с идеи срещу нетърпимостта

Община Долна Малина участва във втората международна среща на европейския проект „CARE. Културни дейности за бежанците в Европа“ като партньор от България, заедно с българската „Асоциация за бежанци и мигранти”, и общини и неправителствени организации от Италия, Португалия, Франция, Испания и Чехия. Срещата бе проведена в градчето Сан Валентино в областта Абруцо-Читериоре, в Италия.

Двугодишният проект, финансиран от европейски фондове, има за цел да противодейства на посланията за нетърпимост към имигрантите чрез междукултурен диалог, взаимно опознаване и разбирателство. През май той бе популяризиран в италианския град Сан Валентино в областта Абруцо Читериоре чрез организирането на две конференции на теми „Публикуване за имиграцията“ и „Мигрантите в Европа: от идеята-фикс за нашествие до надеждата за приемане„. Бяха разисквани такива общоевропейски въпроси като образованието за солидарност в училищата и ролята на медиите при ориентиране на общественото мнение в сложните проблеми на емиграцията и имиграцията, случващи се в условията на икономическа и политическа криза навред в Европа.

В рамките на събитието, в училищата на общините Кастелвекио Субеко, Лама дей Пелини, и Милианико (Castelvecchio Subequo, Lama dei Peligni и Miglianico) бяха организирани различни „Териториални лаборатории“, курирани от доктора по иновативна педагогика Антонела Раниери. Тя подчерта, че илюстрованите книги са добри образователни инструменти. Седмицата на проектните дейности в Абруцо бе съпроводена както от изложба на „безсловесни” илюстровани книги на тема „Чакане за Лампедуза“, организирана от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY), така и с работилници за съвместно създаване на илюстровани книги от деца и младежи.

Координаторът на проекта „CARE“, Адриано Амороси от испанската организация „Eurocivis“, подчерта успеха на международната среща в Абруцо, в която участваха делегати от всички страни партньори. На свой ред, кметът на община Долна Малина Йонко Димитров, изтъкна, че събитията в Сан Валентино бяха успешно взето стъпало към подготовка на планираните по проекта „CARE“ събития в община Долна Малина и София през пролетта на 2020 г.

Следващото събитие по проекта е насрочено през октомври 2019 г., в Бордо, Франция, за реализирането на конкурс и фестивал за късометражни филми по проблемите на имиграцията, на който ще присъстват млади кинотворци от шестте страни, партньори по проекта „CARE“. България ще участва в конкурса с късометражния филм „Добри” на младия режисьор Орлин Милчев: http://kinematograf.bg/dobri-film

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.