Обучават специалисти от „Спешна помощ“ как лесно да разпознават признаците на домашно насилие

Жертвите на домашно насилие да могат за 15 минути до половин час да получат на едно място нужния набор от документи, необходими, за да защитят правата си. А в близко бъдеще да бъдат обучени специалисти от „Спешна помощ“ как лесно да разпознават признаците на домашно насилие, да го докладват и да има по-добра координация между институциите в защитата на пострадалите и за включването на агресорите в различни програми за работа с агресивното поведение, съобщава Дневник.

 

Това е целта на започналия днес съвместен проект между „Пирогов“, Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“, който трябва да продължи 6 месеца.

Асоциация «Деметра» е неправителствена организация създадена през 1997 год.в гр. Бургас , като целите й са обединяване на своите членове около идеята за ненарушаване и защита на правата на жените. Повече от 20 години асоциацията  посредничи между институции и  координира техните усилия по проблема на насилието над жените и децата в семейството, работи за повишаване на чувствителността на обществото, институциите и професионалистите по проблемите на насилието. „Деметра“ оказва съдействие на жените жертви на насилие, и на техните деца.

По повод започналия съвместен проект, изпълнителният директор на „Пирогов“ казва:

„При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин“. По думите му сега всичко ще бъде правено на място в болницата в рамките на 15 до 30 минути. А подготвени специалисти за борба с домашното насилие ще бъдат на разположение в болницата 24 часа в денонощието през цялата седмица.

 

Идеята е по време на проекта да се изгради и работеща междуинституционална връзка и координация между специалистите, които работят с жертви на домашно насилие и с този вид престъпления. А още на място в „Пирогов“ жертвите да получат комплексна услуга, включително и за осигуряване на началната им безопасност и подкрепа. Насилниците пък ще бъдат насочвани към специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.