Обвинения за организатора на рейв парти в Бретан на Нова година

Един от организаторите на предизвикателния новогодишен купон по време на засилени противоепидемични мерки във Франция е оставен в предварителния арест, съобщи БНР. Той е обвинен, че е изложил на риск живота на други хора. Повдигнати са му обвинения и за незаконна продажба алкохол и използване на наркотични вещества.

Над 2500 души взеха участие в незаконното рейв парти за Нова година във Франция, докато страната продължава да се бори с разпространението на коронавируса. Партито е продължило 36 часа в два пусти хангара в Льорон край Бретан. Местните полицаи казват, че са се опитали „да предотвратят събитието“, но срещнали яростен отпор от много от купонджиите. Те запалили една от полицейските коли, нанесли щети на три други автомобила и хвърляли камъни и бутилки по униформените, някои от които са с леки наранявания.

Правилата във Франция бяха затегнати преди края на 2020-а. Там в сила е вечерен час между 20:00 и 06:00 ч., който не беше отменен за вечерта на 31 декември. От седмици е в сила и забрана на масовите събирания, като не повече от шестима имаха право да се събират на закрито, за да посрещнат 2021-а.

Страната на Пастьор се превърна в един от най-големите противници на ваксините още от 2019 г. Световно допитване тогава показа, че във Франция една трета от запитаните са отговорили, че не вярват в безопасността на ваксините. Разклащането на доверието е започнало когато милиони хора бяха ваксинирани срещу т.нар. свински грип, а болестта се оказа относително безобидна.

В направен в края на декември 2020 сондаж се оказва, че 59% от французите не смятат да се ваксинират срещу коронавируса, при все че президентът Еманюел Макрон планира масова ваксинация между април и юни.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.