Обявяват присъдата на полицая, обвинен в убийството на Джордж Флойд

Съдебни заседатели решават за присъдата в делото срещу бившия американски полицай, обвинен в убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Дерек Шоувин е обвинен в предумишлено убийството втора и трета степен и втора степен непредумишлено убийство.
По време на заключителните пледоарии обвинението заяви „това е убийство,“ а защитата заложи на тезата, че Шоувин е спазвал процедурите на обучението си като полицай.
Адвокати и свидетели използваха определенията „приемливо“ и „неприемливо“ що се отнася до използването на сила от Шоувин спрямо афроамериканеца. Подобни определения са били ключови в предишни дела срещу униформени.

Съдията, ръководещ процеса срещу Дерек Шовин, изрази разочарование от неотдавнашните коментари на представителя на Демократическата партия на САЩ Максин Уотърс, в които тя изрази подкрепа за протестиращите срещу полицейската жестокост, като заяви, че тези забележки могат да доведат до обжалване и отмяна на присъда.

Преди три десетилетия в подобно дело съдът единодушно решава, че за „приемливостта“ на употребата на сила се съди от гледната точка на полицая вместо да се вземе предвид общата картина.
Така съдебните заседатели имат задача е да се поставят на мястото на Шоувин и да решат дали благоразумен полицай би действал както него при същите обстоятелства. С други думи, дори общата картина да показва, че не е имало опасност за живота на Шоувин някои могат да приемат, че той е действал, защото е вярвал, че животът му е бил в риск.
Джордж Флойд загина при задържане от полицията след като Шоувин го притиска с коляното си в продължение на девет минути на 25 май миналата година. Задържането уловено на камера показа отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша.
Смъртта на Флойд породи безпрецедентни протести в страната и чужбина и се превърна в една от ключовите теми на президентската кампания миналата година.
По информация на няколко източници на Ен Би Си американският президент Джо Байдън се очаква да се обърне към нацията след произнасяне на присъдата по делото. От администрацията също планирали действия за възможни демонстрации в отговор на присъдата.
Около съдебната зала на процеса в Минеаполис има сериозни мерки за сигурност, изпратени са и представители на Националната гвардия.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.