Обзор на човешките права през 2018 г.

През 2018 г. бе отбелязана 20-та годишнина от Декларацията на ООН за защитниците на човешки права, повратна точка в признаването на легитимността на отделни личности и организации, които по ненасилствен начин защитават правата на своите общности, съобщава  организацията „Фронтлайн дифендърс”. Защитниците отдавна се борят за постигането на включващи, равнопоставени и състоятелни общества, като в течение на времето са постигнали значителен напредък. Но много от извоюваното от движенията за човешки права през последните две десетилетия е под нарастваща заплаха и атака, тъй като тенденцията към популистка политика, клоняща към краен национализъм и нео-либерални или протекционистки политики, все повече се засилва. Изборите, които бяха проведени през годината, често даваха платформа на ксенофобски, расистки и мизогинни гласове и визии за бъдещето на държавите им, докато в някои региони бяха използвани като извинение за смазване на защитниците на човешки права, като систематично им бе отнеман гласа.

Международната архитектура на институциите за човешки права също бяха изправени пред предизвикателства на много места. През юни САЩ напуснаха Съвета за човешки права към ООН. През септември гватемалският президент Джими Моралес действа извънредно и незаконно като не позволи на Комисаря на ООН Айван Веласкез да се върне в страната, където от 2006 г., в качеството си на представител на подкрепената от ООН Комисия срещу безнаказаността в Гватемала, разследва корупцията и безнаказаността в държавата.

Във Филипините Виктория Таули Веласкез, специален докладчик на ООН, бе прибавена към „списъка на терористите” заради речите й срещу репресиите срещу фермери, автохтонни жители и защитници на човешки права.

Междувременно Русия сигнализира за намерението си да се оттегли от Съвета на Европа, причината за чието съществуване, е защитата на човешките права, след като й бяха отнети правата за гласуване в Парламентарното събрание след анексирането на Крим.

Всички тези атаки срещу глобалната инфраструктура на човешките права бяха подсилени от кампании срещу отделни защитници на човешки права на национално ниво от държавни и недържавни агенти.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.