Одеса: Крайнодясната партия „Свобода“ пое отговорност за погрома над ЛГБТИ фестивала в града

Представители на крайнодясната украинска партия „Свобода“ заявиха, че поемат отговорността за опита да се провали откриването на ЛБГТИ фестивала в Одеса. Това предаде сайтът на радио „Свобода“.

Милиционери са задържаха активисти на организацията пред сградата, където се провеждаше фестивалът, съобщиха украинската информационна агенция УНИАН и пресслужбата на областната организация на партията „Свобода“. По-късно 13 активисти на „Свобода“ и членове на младежката националистическа организация „Сокол“, които бяха задържани от милицията „за присъствие на ЛБГТИ фестивал“ са освободени, заявява пресслужбата.

Представител на „Свобода“ каза, че съжалява, че нито областната държавна администрация, чийто ръководител сега е бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, нито кметството, са положили каквито и да е усилия, за да спрат провеждането на този фестивал.

В събота неизвестни лица с маски хвърляха бомбички и димки по зданието на Старопортофранкова улица, където беше откриването на фестивала „ОдесаПрайд-2015“. Няма пострадали.

Същия ден няколко ЛГБТИ активисти направиха демонстрация пред сградата на градския съвет. Те протестираха срещу забраната в Одеса да се проведе „Марш на равенството“. По-рано този месец Одеския административен съд забрани провеждането на гей прайд на 15 август.

На 6 юни в Киев се състоя гей прайд „Марш на равенството“. По време на провеждането му група крайнодесни радикали проби милиционерската охрана и хвърли димки по участниците в шествието. 30 души бяха задържани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.