ОЕБ“ Шалом“ е похвалена на висока среща в Мюнхен за борбата си с езика на омразата

Българската еврейска общност беше дадена като пример за модерна еврейска общност, а дейността на ОЕБ „Шалом“ срещу речта на омразата и борбата с антисемитизма в българското общество получиха много висока оценка от всички делегати на заседаниятя на Изпълнителния комитет  на  Световния еврейски конгрес в Мюнхен. Лидери на еврейски общности от целия свят се събират, за да обсъдят важни въпроси, свързани с връзката между диаспората и Израел, съхраняването на еврейското наследство и устойчивото продължаване на еврейския живот по света.

Канцлерът на Федерална република Германия г-жа Ангела Меркел е почетен гост на официалната вечеря по повод заседанието на Изпълнителния комитет на Световния еврейски конгрес.

 

Изборът на баварската столица е  символичен. Mюнхен е свидетел на много от драматичните събития през първата половина на ХХ век – раждането през 1920 г. на нацистката идеология и т.нар. Бирен пуч през 1923 г. – неслучайно градът е е наричан „Столицата на Движението“ от националсоциалистите. През 1938 г. там е подписан и Мюнхенският сговор, който уговаря предаването на Судетска област от Чехословакия на Нацистка Германия. Тогава Адолф Хитлер заявява, че няма да има повече териториални претенции в Европа, но ходът на Втората световна война, започнала година по-късно, показва истинското лице на злото.

 

Организацията на евреите в България „Шалом“ е представена на най-високо ниво от своя председател доц. д-р Александър Оскар. Заедно с него от българска страна участва и председателят на Организация Приятели на Израел в България Николай Гълъбов.

„Щастлив съм, че имах възможността лично да благодаря на канцлера на Германия, г-жа Ангела Меркел, за всичко това, което федералното правителство прави за оцелелите от Холокоста в България“, сподели председателят на еврейската организация доц. Оскар. „Ангела Меркел е невероятен човек и отговорен политик!“

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.