ОЕБ”Шалом”: Сбирката на крайнодесни политически е безочлива проява на арогантност и чувство за безнаказаност

Споделете статията:

София не е платформа на омразата
Организацията на евреите в България „Шалом“ е силно обезпокоена от информацията за планирана среща на представители на крайнодесни европейски политически партии на 20 април в София. Изборът на столицата ни за домакин на подобно събитие е дълбоко обидно за град, славещ се със своята толерантност, етническо и културно многообразие, които са повод за гордост на неговите жители и гости.
Два месеца след поредния Луковмарш, събирането на националисти с крайни екстремистки възгледи точно на рождения ден на Адолф Хитлер е безочлива проява на арогантност и чувство за безнаказаност от страна на организаторите. За съжаление, броени дни преди изборите за европейски парламент, България става арена за среща на националистически политически партии от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, чиито членове и привърженици открито участват в антидемократични прояви. Всички те година след година изпращат свои делегации на Луковмарш, където развяват знамена, напомнящи неонацистка символика и отправят прокламации с ксенофобски и расистки подбуди.
Призоваваме гражданското общество и отговорните институции да заемат активна позиция в защита на основните европейски ценности като зачитането на човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и правата на човека, включително правата на хората, принадлежащи към малцинствени групи и да осъдят всякакви форми на открито прокламиране на ксенофобски, антисемитски и расистки идеологии. Нека покажем, че поддръжниците на екстремистка идеология не са добре дошли в България и няма да позволим столицата ни да се превръща в платформа на омразата.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.