ОЕБ „Шалом“: Силно обезпокоени сме от напълно неуместния намек на прокурор Иван Гешев по адрес на Световния еврейски конгрес

На 18 април Организацията на евреите в България „Шалом“ разпространи позиция по повод на част от изявленията на прокурор Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, дадени от него на пресконференцията по повод ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева. Пълният текст на позицията четете по-долу.

Организацията на евреите в България „Шалом„, която представлява българската еврейска общност в рамките на Световния еврейски конгрес, е силно обезпокоена от напълно неуместния намек, направен днес от ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на пресконференцията по повод вчерашния арест на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Организацията на евреите в България „Шалом“ винаги е изразявала своята подкрепа за правомерните действия на българските власти според съществуващото законодателство. Необяснимо е как и защо Световният еврейски конгрес беше даден като пример за световна сила, която ще се намеси във вътрешните дела на страната, ако органите на реда не спазват дословно наказателно-процесуалния кодекс.

„Подобно сравнение уронва престижа и накърнява доброто име на една от най-авторитетните еврейски организации в света, която има специално приятелско отношение към България и винаги е оценявала високо усилията на държавата да се бори с антисемитизма и езика на омразата. За съжаление, конкретният пример показва точно обратното и създава чувство на тревога“, каза по повод случилото се председателят на ОЕБ „Шалом“ д-р Александър Оскар.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.