ОЕБ”Шалом”: Възраждането на нацизма не заслужава награда

Организацията на евреите в България “Шалом” намира за категорично неприемливо решението на Министерството на отбраната на Република България да удостои с награден знак полк. о.з. Дянко Марков.

Красимир Каракачанов ще връчи наградата на бившия офицер от ВНВУ Дянко Марков утре, 4 декември, 18 часа, във Военния клуб, зала “Тържествена”

 

Като неразкаян участник в доказано профашистка и антисемитска организация като Съюза на българските национални легиони, той не заслужава да бъде поощряван за своите опити да възпитава нови поколения легионери, ратници и бранници.

Дянко Марков

“Просветителският патриотизъм” на Марков възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” – така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител.

Военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков. Самият той е наясно с наследството, което иска да остави, и не се колебае да го гради с всички възможни средства на влияние върху някои млади хора. А те, в желанието си да отрекат един тоталитарен режим, радушно приемат друг, виждайки в Марков пример за подражание.

Днес, когато в Европа по-силно от всякога се чуват призиви за възраждане на нацистката идеология, за чистота на кръвта, за нетърпимост към чужденци с различна вяра и с различен цвят на кожата, не можем да мълчим. Не можем да мълчим, когато личности като Марков бъдат възхвалявани публично и по начин, който позволява изпитването на носталгия към един мракобесен режим. Това би било обида както към онези, които се спасиха, но бяха унижени от Закона за защита на нацията, така и към техните братя и сестри, избити в лагерите на смъртта.

От редакцията:

Трета година вече Дянко Марков поддържа иска си да бъде потърсена наказателна отговорност на Юлиана Методиева, главен редактор на “Маргиналия” за статията й “Внимавайте със антисемитите, могат да ви осъдят”. През 2018 г. той загубва отново на първа инстанция и обжалва. Предстои наказателното дело от частен характер на Марков срещу Методиева на втора инстанция. В мотивите на съдията, постановила “невинна” за журналистката, се поставя акцента върху правото й на изразяване. Защитата на стария легионер настоява, че присъдата е “неправомерна” и се “намира в противоречие със закона”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.