Плакат отдава почит на Спайк Лий, първият чернокож председател на журито в Кан

Спайк Лий е първият чернокож председател на журито на кинофестивала в Кан, който ще се проведе между 6 и 17 юли, съобщават медиите.

След като избра Аниес Варда за официалния плакат на изданието си през 2019 г., 74-ияткинофестивал в Кан ще почете по същия начин американския режисьор Спайк Лий. За целта организаторите са решили да представят Лий като персонаж, който той изиграва в първия си пълнометражен филм “She’s Gotta Have It” от 1986 г.

На плаката Спайк Лий е изобразен като Марс Блекмън, един от тримата любовници на главната героиня Нола Дарлинг. Той е заобиколен от палмови дръвчета – препратка към Кан и прочутия му булевард “Кроазет”.

Кан е един от малкото, които си позволиха да кажат “не” на задаващата се виртуална реалност в разгара на коронавирусната пандемия. За разлика от много други, които проведоха онлайн или хибридни издания, най-престижният кинофестивал в Европа категорично отхвърли подобна възможност.

В своята 80-годишна история най-престижният фестивал на два пъти е бил прекъсван – при първото си издание през 1939 г., когато ден след откриването Германия окупира Полша (първоначално отложен за 10 дни, оказало се до края на войната) и през 1968 г. покрай студентските вълнения във Франция. Във всички останали години от 1946-а до днес той се е провеждал.  “Нулевото” издание от 2020 г. бе заменено от изчитане на списък с 56 заглавия, пише “Сега”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.