Официално: Фейсбук е манипулирал „стените“ на 700 000 души

Близо 700 000 потребители на Фейсбук са били следени чрез профилите си в социалната мрежа за нуждите на „психологически експеримент“ и научно изследване. Изследователите са искали да проверят до каква степен социалната мрежа може да управлява емоциите на потребителите, но много анализатори се опасяват, че в хода на проучването е премината някаква граница, пише Би Би Си.

Съавтори на изследването са университетът Корнел и Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикували заключителния си доклад още на 17 юни 2014. Резултатите добиха публичност едва в последните два дни, след като пресата научи за доклада, а британският депутат Джим Шеридан призова за парламентарно разследване на случая.

“[Изследването показва, че] Фейсбук може да манипулира с информация за личния живот на хората и аз се опасявам да не би Фейсбук да е способен да манипулира включително и преценката на хората в областта на политиката или в други области“, каза Шеридан, цитиран от вестник „Гардиан“.

Проучването е било осъществено в продължение на една седмица през 2012 г. и е обхващало 689 000 потребители на Фейсбук. В доклада на изследователите се казва, че тогава е бил извършен „експеримент“ върху това как социалната мрежа провокира проявяването на емоции у потребителя. Установено е, че хората, получили по-малко негативни постове върху „стените“ си, са били по-малко склонни самите те да напишат негативен пост, и обратното.

Според публикация на американския „Атлантик“ манипулацията се е изразявала в това, че Фейсбук умишлено е определял какво потребителите да виждат на първо място, когато влизат в профила си, както и в струпването, в някои случаи, на негативни постове на дадени „стени“.

„Искахме да разберем дали е вярно, че хората се чувстват зле, когато виждат постове с позитивно съдържание, писани от техни приятели“, казва Адам Креймър, който е сред авторите на изследването. „Освен това бяхме притеснени от предположението, че негативните постове на приятели могат да накарат човек да избягва Фейсбук“, добавя той. Креймър твърди, че авторите не са представили целите си по ясен начин и само заради това са предизвикали недоволство.

„Зад провеждането на изследвания стои изискването да спазваш етични принципи“, казва Сюзан Фиск, редактор на изследването, която преподава психология в „Принстън“. Тя самата твърди, че е била разколебана в увереността, че изследването е трябвало да се прави по този начин, но въпреки това се е съгласила да редактира текста. „Обикновено хората се уведомяват за това, че предстои изследване, в което те могат да участват. И човек е свободен да се съгласи или да откаже, без решението му да води до последици“, казва тя. Фиск обаче напомня, че Фейсбук не е обвързан със същото изискване за спазване на етични норми, с каквото са обвързани университетите. „Разбирам гнева на хората, но той очевидно е насочен към Фейсбук, не към изследването“, добавя тя.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.