Огнян Исаев за агресията пред БХК: Експериментът с ромите беше успешен

Случилото се с Българския Хелзинкски комитет е следствие от липсата на реакция срещу посегателствата над ромски организации. Това коментира ромският журналист и блогър Огнян Исаев на профила си във Facebook. „По време на последните протести бях написал една статия, че всичко, което се случва на ромите, рано или късно се случва и на останалите. Ромите са опитното зайче. Първо върху тях, после върху другите“, писа Исаев.

На 15 септември  БХК публикува прессъобщение във връзка с националистически протест пред офиса на организацията в петък. Протестното шествие „Да забраним БХК“ беше организирано от политическа партия „Български национален съюз – Нова демокрация“ (БНС-НД) и фейсбук групата „Движение за закрила на Отечеството“. На него са присъствали Боян Станков-Расате, член на ръководството на националистическата партия Български национален съюз – Нова демокрация, Елена Ваташка и Раденко Григоров от „Сдружение на българските футболни привърженици“.

Участващите в шествието са отправили обиди и заплахи, включително за изнасилване, и са скандирали лозунги, които подбуждат към дискриминация на расова и етническа основа, твърди правозащитната организация. Част от обидите и заплахите са били: „Вие сте мъртви“„Ако не са разбрали, ще дойдем да им го покажем по-гневни и с повече сила“„Сложете си решетки … и жилетки си купете“„Очаквайте линч“„Мръсна курва насрана“„Диарбекир те чака… а по-лошо е тъмните улици на София ‘дет няма камери“„Негодници”„Маймуна”„Ще те обесим с краката нагоре”. Присъстващите на инцидента полицаи не са реагирали.

В деня на шествието БХК писмено е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова с искане то да се забрани, но от общината не е последвала реакция.

Столичната община допусна редица прояви на омраза в София. Такива например бяха протестите на „Атака“ пред Българската национална телевизия против новините на турски език, шествията на същата партия против звука от софийската джамия, които завършиха с пожар пред джамията и побой над молещи се мюсюлмани, повечето от изданията на така наречения „Луковмарш“, анти-гей парадите и много други.

Искането за забрана на БХК се случва, след като в началото на годината по сигнал на ВМРО НАП направи данъчна проверка на организацията. Проектът за нов Наказателен кодекс, който се обсъждаше по онова време, предвиждаше затвор до 8 години за служене на чужда организация „във вреда на родината“. В последна сметка проектът не беше приет.

Преди около 5 години смачкаха от проверки ромските организации. Двама души починаха в следствие на преживяното, а други се разболяха тежко – стрес и тормоз. Почти всички бяха слепи за това“, коментира Огнян Исаев в социалната мрежа. „Даже медиите се държаха като „дайте им да се разбере кой командва на тия мангали“. Проверяващите не откриха никакви нарушения. Експериментът беше успешен. Затова следва прилагането му в национален мащаб“, заключава ромският журналист.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.