Огромен поврат: насилие по време на шествията в Латинска Америка за Деня на жената

Стотици хиляди жени в най-големите градове на Латинска Америка се стекоха на шествия по улиците за Международния ден на жената в неделя. Техният кипящ гняв срещу неравенството, убийствата на жени и стриктния контрол върху аборта, прерасна в спорадично насилие, съобщава Ройтерс.

За разлика от проведените по целия свят събития, свързани с Деня на жената и оцветени в пурпурния цвят на феминизма, шествията в Латинска Америка се осъществиха на фона на по-широко социално недоволство в региона.

Според полицията, в чилийската столица Сантяго са се събрали 150 000 протестиращи, а други 40 000 са шествали в други части на страната. Повечето от носените плакати са призовавали за достъп до аборт и прекратяване на насилието срещу жени. Организаторите твърдят, че броят на протестиращите е бил много по-голям.

„Ние сме поколение от жени, които са се събудили. Не се страхуваме да изразяваме мнението си и да се борим”, каза пред Ройтерс протестиращата Валентина Наваро, 21, докато шестваше в Сантяго. Тя и група нейни приятелки носеха зелени бандани около шиите си, символ на подкрепата за правата за аборт.

 

Съобщено е за прояви на насилие при сблъсъка на демонстриращите с полицията близо до правителствените сгради. Според властите по време на протестите са ранени 19 полицаи, а 16 души са били арестувани. В други чилийски градове също е имало демонстрации, като за контрол над множеството са били използвани 1700 полицаи в цялата страна.

По-големи протести в Чили срещу социалното неравенство започнаха още миналия октомври, като в техния пик е имало над 1 милион протестиращи.

В столицата на Мексико полицията и протестиращите организации съобщиха, че са се събрали към 80 000 души, включително млади момичета и жени в инвалидни колички, в шествие, в което те са развявали плакати и надавали възгласи срещу убийствата на жени, които в последните пет години почти са се утроили.

Една от протестиращите жени споделя: „Борих се и се борих, и избягах. Искам повече сигурност. Искам аз и дъщерите ми, когато напускаме къщата, да знаем, че ще се върнем у дома”.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.