Огромна трагедия в дом за възрастни в Рояк: 9 души загинаха в пожар

Голям пожар избухна в дом за възрастни хора във варненското село Рояк.  9 души от домуващите са загинали, двама  са в тежко състояние, има и обгазени.

В дома са били настанени 58 възрастни хора и няколко души персонал. Сигналът е подаден от старшата медицинска сестра в дома малко преди 18 ч. От 2 месеца тя ръководи институцията и отказа да отговори дали се правят учения за действия при пожар. По първоначални информации огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Предполагаемата причина за трагедията е късо съединение в помещението, в което се намират бойлерите на сградата.

Един от управителите на дома в Рояк Милена Мазурик поясни, че в момента на пожара в дома е имало и персонал, който е помогнал за извеждането на обитатели:

„Много бързо е пламнало и е задимило. На всеки етаж има поне по двама санитари, плюс медицинска сестра, старша сестра, сестрата, която е дошла за нощно дежурство. Така че в момента са били доста хора всъщност“.

Жертвите вероятно щяха да бъдат повече, ако хора от селото не са помогнали при евакуацията на обитателите на дома още преди да дойде пожарната. Сред спасителите са и тийнейджърите Селим, Мерт и Октай. „Седяхме си вкъщи, видяхме, че болницата гори и отидохме. Нормално, малко се притеснихме, питахме някои от големите дали да влезем“, разказаха момчетата.

„Не можем да ги оставим хората вътре. Нямаше как да гледаме отстрани“, допълват спасителите. „Тежка беше ситуацията, все пак цял покрив изгоря. Доста хора помогнаха, не бяхме само ние“, казват още момчетата.

„Всеки се включи с каквото може. Не останаха само наблюдатели“, казва кметът на село Рояк Мехмед Кодран „Пожарникарите бързо дойдоха, иначе щеше да изгори цялата сграда. Добре, че стана в по-ранните часове, ако беше станало през нощта към 1 ч., не знам какво щеше да стане“, допълва кметът пред медиите.

Пожарът е овладян бързо от пристигналите на място пожарни автомобили.  Общо 48 души са евакуирани и превозени с училищни автобуси до общинския хотел в село Аспарухово.

Домът се намира в преустроено училище с дървен покрив. Веднага след избухването на пожара много жители от село Рояк са участвали в спасяването на хората.

Спасените от пожара се нуждаят от дрехи и обувки.  Голяма част са само по пижами. На 24 ноември Милена Мазурик – управител на Дома не отговори конкретно правена ли е скоро проверка на ел.уредите и инсталацията – такива се правели „периодично“.

От  Главно мюфтийство изпратиха съобщение до медиите:

„С голяма тъга и тревога научихме за трагичните инциденти, разтърсили страната през последните дни.

По този повод Мюсюлманското изповедание в Република България изказва искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в пожара в дома за възрастни в град Варна на 22 ноември 2021 г. и загиналите в пламналия автобус със северномакедонска регистрация на 23 ноември 2021 г. на автомагистрала „Струма“. Пожелаваме бързо възстановяване на пострадалите.“

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство, образувано във връзка с пожарa

Дарения се събират в общинския център – в местен магазин.

обновена

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.