Огромното мнозинство от германците е за еднополовите бракове

83% от германците подкрепят брачното равенство. Това показват резултатите от ново изследване, съобщи „Вестдойче алгемайне цайтунг“ (ВАЦ). Огромна част от германците смятат, че лесбийките, гей мъжете и бисексуалните в страната подължават да са дискриминирани, и настоява за пълното им равенство пред закона. Изследването, което беше публикувано в четвъртък, е представително и е осъществено по поръчка на германската Агенция за защита от дискриминацията.

„Съгласието за брачното равенство никога не е било толкова голямо – това означава, че обществото тук е много по-напред от политиката“, каза ръководителката на антидискриминационната агенция Кристине Людерс в Берлин. Тя отправи критика, че в Германия, за разлика от 14 други европейски страни, няма „брак за всички“. „Имаме нужда от отваряне на брака за еднополовите двойки и пълно равенство пред закона, също и по отношение на осиновяването“, каза още тя. Специални регулации като например приложимото в Германия регистрирано партньорство с право се смятат от повечето хора за дискриминационни, подчерта Людерс.

Въпреки това, изследването показва и че пренебрежителните нагласи към гей мъжете и лесбийките сред населението все още са широкоразпространени. 38% от изследваните лица намират за неприятно, когато двама мъже си разменят ласки на публични места. Около 18% смятат хомосексуалността за „неестествена“. На около 12% би им било неприятно да имат хомосексуални колеги. Приблизително 40% не биха искали сина или дъщеря им да е гей.

С изследването се слага началото на обяванета от Агенцията за защита от дискриминацията тема на годината, посветена на сексуалното многообразие, под заглавието „Равно право за всяка любов“.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.