Огромното мнозинство от германците е за еднополовите бракове

83% от германците подкрепят брачното равенство. Това показват резултатите от ново изследване, съобщи „Вестдойче алгемайне цайтунг“ (ВАЦ). Огромна част от германците смятат, че лесбийките, гей мъжете и бисексуалните в страната подължават да са дискриминирани, и настоява за пълното им равенство пред закона. Изследването, което беше публикувано в четвъртък, е представително и е осъществено по поръчка на германската Агенция за защита от дискриминацията.

„Съгласието за брачното равенство никога не е било толкова голямо – това означава, че обществото тук е много по-напред от политиката“, каза ръководителката на антидискриминационната агенция Кристине Людерс в Берлин. Тя отправи критика, че в Германия, за разлика от 14 други европейски страни, няма „брак за всички“. „Имаме нужда от отваряне на брака за еднополовите двойки и пълно равенство пред закона, също и по отношение на осиновяването“, каза още тя. Специални регулации като например приложимото в Германия регистрирано партньорство с право се смятат от повечето хора за дискриминационни, подчерта Людерс.

Въпреки това, изследването показва и че пренебрежителните нагласи към гей мъжете и лесбийките сред населението все още са широкоразпространени. 38% от изследваните лица намират за неприятно, когато двама мъже си разменят ласки на публични места. Около 18% смятат хомосексуалността за „неестествена“. На около 12% би им било неприятно да имат хомосексуални колеги. Приблизително 40% не биха искали сина или дъщеря им да е гей.

С изследването се слага началото на обяванета от Агенцията за защита от дискриминацията тема на годината, посветена на сексуалното многообразие, под заглавието „Равно право за всяка любов“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.