Олег Сенцов: Аз не съм крепостен селянин, не се предавам заедно със земята на друга държава

Москва, 7 юли. Лефортовският съд в Москва удължи до 11 октомври срока на задържане под стража на украинския режисьор Олег Сенцов. Сенцов беше арестуван в Крим по обвинение, че е подготвял терористични актове.

Така съдът удовлетвори молбата на следствието, според което Сенцов и още няколко души от Крим са членове на групировката „Десен сектор”. Следствието твърди, че членовете на тази групировка са подготвяли няколко бомбени атентата на територията на полуострова. Адвокатът Дмитрий Динзе поиска в понеделник мярката за неотклонение на Сенцов да бъде променена и той да бъде освободен срещу подписка да не напуска Москва или да бъде задържан под домашен арест. Съдът не удовлетвори това искане.

Самият Сенцов отхвърля обвиненията. “Както бях, така и си оставам гражданин на Украйна”, заяви той пред съда. “Не признавам анексията на Крим и окупацията му чрез сила от страна на Руската федерация. И смятам за недействителни всички договори, които сключва нелегитимното правителство на Крим с Руската федерация. Не съм крепостен, мен не могат да ме предадат на друга държава заедно със земята.”

Колеги и приятелите на Олег Сенцов намират обвиненията срещу него за абсурдни. Редица дейци на киноиндустрията се изказаха в негова защита, включително известният режисьор и приближен на Путин Никита Михалков. Семейството на режисьора смята преследването му за политически мотивирано.

На 3 юни украинското външно министерство връчи на руското посолство в Киев нота, в която поиска на украински представители да бъде разрешено да се срещнат със Сенцов. Все още няма отговор на нотата.

На 12 юни стана известно, че десетки авторитетни кинодейци от цяла Европа са изпратили до руските власти петиция за освобождаването на Сенцов. Сред тях са Педро Алмодовар и Вим Вендерс.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.