Олег Сенцов получи наградата “Сахаров” за свобода на мисълта

Споделете статията:

Осъденият на 20 години затвор в Русия украински режисьор Олег Сенцов е носител на наградата “Сахаров” за 2018 г. Маргиналия информира за протеста на повече от сто от най-видните дейци на световната култура подписали декларация в подкрепа на украинския режисьор Олег Сенцов. Протестът на интелектуалците се състоя когато гладната стачка на Сенцов в  руски затвор надхвърли три месеца. На 14 май т.г. Сенцов бе обявил безсрочна гладна стачка. Искането му е да бъдат освободени 64-ма украински политзатворници, хвърлени в руски затвори. Той обаче не слага себе си сред тях.

Отличието за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европарламента.

Сенцов бе предпочетен пред неправителствените организации, спасяващи африкански бежанци в Средиземно море, и пред мароканския активист Насър Зефзафи, написа fakti.bg.

Новината за награждаването на Сенцов е обявена от председателя на ЕП Антонио Таяни по време на сесията в Страсбург. Тя е посрещната с бурни ръкопляскания от евродепутатите в парламентарната зала.

42-годишният днес Олег Генадиевич Сенцов бе задържан в Крим през 2014 г. след анексията му от Русия, която не е призната от Запада. Причина бе не извършване на престъпление, а подозрение в терористична дейност.

През август 2015 г. Сенцов бе осъден на 20 години затвор с изтърпяване на присъдата в трудова колония със строг режим. Русия отказа да го предаде на Украйна, като се мотивира, че след присъединяването на Крим той вече е неин гражданин. Върховният съд потвърди присъдата. Сенцов изтърпява наказанието в колонията „Бялата мечка“ в далекоизточната руска автономна република Якутия.

Гладната стачка на Сенцов трая 145 дни. За този период той отслабна с 20 килограма. Режисьорът прекрати стачката на 6 октомври, като уведоми за решението си своя адвокат. Той се мотивира с намерението на управата на лагера да го храни принудително, без да се съобразява с мнението му.

Освен Сенцов, за наградата са предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.