Олимпиец с увреждане и баща на самоубила се дъщеря започва кампания против хомофобията

Споделете статията:

Британец, чиято 16-годишна дъщеря се самоуби след тормоз заради сексуалността си направи историята ѝ публична. Причина за постъпката на бащата е желанието му да повиши чувствителността по темата, предаде „Пинк нюз“. Началото на кампанията „Джулия Дербишир“ беше положено от бащата с хаштага  #SASSY (Support Against Self-Harm and Suicide in Youth – „Подкрепа срещу самонараняването и самоубийствата сред младежите“).

Джулия, която живееше в Уорингтън, Чешир, почина през 2015, след като се разкри като гей пред приятелка. Тя е живеела в Мисури със семейството си от 4-годишна и според родителите си е имала щастливо детство, докато на 12-годишна възраст споделила с приятелка, че може би харесва момичета.

Приятелката разпространила из училището „новината“, че Джулия се е разкрила като лесбийка. Последвали години на психически и физически тормоз от страна на съучениците ѝ.

Бащата на Джулия Ейдриън Дербишир в миналото е бил фехтовач в инвалидна количка и е носил олимпийското знаме на Олимиадата през 2012. Бившият олимпиец сподели: „Тя просто изследваше сексуалността си и искаше да сподели за това с приятелка. Но приятелката ѝ каза на всички в училище и тогава се започна“.

42-годишният Ейдриън Дербишир я преместил отново в Уорингтън, за да я спаси от тормоза. Това отчасти помогнало – самочувствието ѝ се повишило и тя споделяла, че иска да учи журналистика в университет. Но съучениците ѝ от старото училище продължавали да я тормозят онлайн и да ѝ пращат съобщения, пълни с омраза.

Джулия направила опит за самоубийство през октомври 2015 г. Бащата ѝ правил сърдечен масаж, докато дошла линейката, но няколко дни по-късно момичето починало в болницата.

За начало на кампанията си Ейдриън Дербишир избра 8 март – празник на жените и 18-ти рожден ден на Джулия.

„Беше ужасяваща седмица за мен, семейството ми и приятелите на Джулия да се подготвим за 18-ия ѝ рожден ден“, сподели той. „Не излизах навън с Джулия за рождения ѝ ден, за да пием шампанско и да празнуваме – носех цветя на гроба ѝ. Тогава разбрах, че трябва да се направи нещо.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.