Омбудсман, граждански организации, психолози и прокурори обсъждат правителствения законопроект за домашно насилие

Споделете статията:

Омбудсманът Диана Ковачева организира днес онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие, съобщава БНР. Законопроектът бе публикуван в средата на януари.

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации – от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.

Както Маргиналия писа(виж тук) изготвеният от Министерството на правосъдието законопроект за промени в Наказателния кодекс съдържа изключително нови формулировки и идеи. Въвежда се определението за психическо насилие  –  “умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице”, осъществявано чрез “принуда или заплахи, вербално насилие, тормоз, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, имитиране, публично унизяване и др.

В законопроекта се предлага към кръга лица, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, да бъдат добавени жени, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и съпруг или бивш съпруг на извършителя. Забрана за контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, електронна или обикновена поща и факс, насочване на пострадали деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие; насилникът задължително да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични вещества, алкохол или друго упойващо вещество, да няма право да носи оръжие или ако вече има разрешително, то да бъде отнето, са също част от промените.

В дискусията ще участва и ресорният министър Десислава Ахладова, както и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори.

В резултат на световната криза от Covid-19  се наблюдава безпрецедентно покачване на случаите на домашно насилие. Причина за това често е принудителното съжителство и невъзможност за бягство. Проблемът засяга всяка една общност и социален кръг.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.