Омбудсманът пита просветния министър как децата със СОП и децата с увреждания да бъдат подкрепени

Омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, посветена на проблемите на дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка. Предполагаемият брой на децата с увреждания и затруднения в развитието е около 32 000, въпреки че няма пълни данни за точния им брой в страната.

В рамките на час и половина – от 9,30 до 11,00 ч. министър Вълчев ще отговаря на въпроси, жалби и проблеми, изпратени до омбудсмана от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Ще бъдат зададени и въпроси, които засягат децата със СОП и децата с увреждания, които имат най-голяма нужда от подкрепа в тази тежка ситуация.

Инициативата на Диана Ковачева е в рамките на Международния ден за защита правата на човека 10 декември. Основно човешко право е правото на образование, ключово значение за развитието на способностите на хората, за справяне с бедността и социалното изключване.

Както Маргиналия преди дни писа(виж тук) дистанционното обучение не е съобразено с децата с увреждания. Това ги оставя в опасност да изостанат или да се отпаднат изобщо от образованието. Нито една държава не беше подготвена за Covid-19, но експерти смятат, че би могло да се направи повече за защита на деца, които вече са маргинализирани, преди да започне закриването на училище

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.