Омбудсманът поиска закриването на Централния софийски затвор

Споделете статията:

По време на представянето на годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм, Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор, затворническото общежитие в кв. “Кремиковци” и керамичната фабрика във Враца.

Причина за искането на Омбудсмана са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, посочва мотивите за искането си Диана Ковачева.

Тя уточни, че там излежават присъдата си близо 2000 затворници и апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място.

По отношение на арестите и местата за задържане, Ковачева коментира, че те за разлика от някои затвори, които са били ремонтирани със средства по Норвежкия фиансов механизъм, продължават да са в много лошо състояние.

Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на “Изпълнение на наказанията”, са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани“, заяви омбудсманът Диана Ковачева и обърна внимание и на резидентната грижа. “Резидентната грижа придоби публичност във връзка с проверките в домовете за хората с деменция. Една от основните констатации, които правим, е свързана с бавния процес по деинституционализация, който се предвижда да приключи през 2035 г.”. По думите й това е много дълъг срок при “наистина крещящо тежки условия”. Те се изразяват не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но и с липсата на достатъчно добра грижа, добави още тя.

Омбудсманът изпраща препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов. “Тази препоръка е важна, защото всъщност там материално – битовите условия са много лоши. Те са пренаселени. На практика, по този начин се нарушават основни права”обобщи Диана Ковачева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.