Оневиняваща присъда очаквана 4 години

Споделете статията:

Софийският градски съд (СГС) потвърди на 12 декември оправдателната присъда по наказателното дело срещу Юлиана Методиева, заведено от бившия легионер идепутат Дянко Марков заради това, че Методиева го е нарекла „антисемит“. Марков е  бивш легионер и депутат, останал в историята с определението си за нашите убити сънародници-евреи от Тракия и Македония като „враждебно население“, което било депортирано по“сравнително човешки начин“. Присъдата е „невинна“ по обвинение за обида и клевета, като с това решение на 9-ти въззивен състав на СГС се слага край на осмото дело в рамките на 4 години, което Марков води срещу журналиста и главен редактор на сайта „Маргиналия.

През май миналата година Методиева беше обявена за невинна и на първа инстанция по обвинението, че е използвала в своя статия “унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс” фраза, а именно, че е определила член на пронацисткаорганизация като “антисемит”. Бившият депутат и бивш легионер Дянко Марков бе завел дело за клевета и обида срещу журналистката Юлиана Методиева от Маргиналия. През май миналата година Методиева беше обявена за невинна и на първа инстанция по обвинението, че е използвала в своя статия“унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс” фраза, а именно, че е определила член на пронацистка организация като “антисемит”.

„Марков си получи заслуженото: не просто отхвърляне на иска и оправдаване на Юлиана Методиева, но и много повече“, пише във фейсбук профила си известният граждански активист Вени Марковски. Вече е ясно, че когато някое обществено лице публично заяви, че евреите от Тракия и Македония са “враждебно население” и че депортацията им е била извършена по “сравнително човешки начин”, то няма как тези изказвания да не бъдат възприемани като антисемитски. Ясно е, че свободата на словото не може да бъде уплашена със съдебни дела и закани. Ясно е, че подкрепящите Дянко Марков вече не могат да твърдят, че не са знаели какво е говорил и какви идеи е подкрепял. Във връзка с това да видим „каква ще е реакцията на евродепутата Андрей Ковачев, който преди време беше поканил Дянко Марков в Европарламента, за да обясни колко били добри антикомунистите, но без да спомене нито дума за това колко са били лоши според него, антикомуниста, депортираните наши сънародници – евреи от Тракия, Македония и Пиротско“, пита още Марковски.

Робърт Джераси, съветник към Комисията за защита от дискриминацията, написа: „Поздравления за Юлиана и всички, които я подкрепиха в тази епична битка за истината! Най-после един публичен шамар за всички захласващи се по лъжепатриотите и отричащи холокоста

Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“ коментира: „Делото срещу Юлиана Методиева далеч надхвърли междуличностните взаимоотношения и аз считам, че борбата ни като еврейска общност с надигащия се антисемитизъм и език на омразата включва и активна гражданска позиция. Показателно е колко много хора от Организацията на евреите в България „Шалом“ се ангажираха с каузата. Ние всички вярваме, че един журналист не трябва да търпи наказание затова, че изрича винаги и смело фактите, каквато е и мисията на обективната и безпристрастна журналистика – да служи на обществения интерес и да изпълнява функцията си на коректив, присъщ на едно стабилно демократично общество“.

Юлиана Методиева благодари на:

Адвокат Ирина Алексова, Емил Коен/Post mortem/, Марта Методиева, Румен Аврамов,Татяна Ваксберг, Антонина Желязкова, Силвия Великова – БНР, Ивайло Атанасов –сайта Барикада, Евгени Тодоров, Вени Марковски, Александър Оскар, АлександърМетодиев, както и на авторите на писмото в нейна защита Леа Коен, Соломон Бали,член на борда на директорите на Бнай Бритинтернешънъл Европа, Рафаел Чичек,Арон Бали, Лина Деген, Зелма Алмалех, Весислава Танчева, РумянаПопова, Арх. Стела Магрисо,Д-р Давид Бенйозеф, Исак Шапатов, Белла Бенадо, Кремена Калпакчиева, Робърт Блюме, Проф. ЕгбертФилипс, Симон Варсано, Лилияна Мизрахи, Еми Барух, Красен Станчев, Стефан Тафров – Лора Йосифова, Касиер НоаАшер, Хели Мандил

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.