ООН: 1 милиард и 600 милиона души по света са лишени от сносно жилище

Достъпът до адекватно жилище е всеобщо право на човека, то важи за всички без изключение. Но милиард и 600 милиона души са лишени от него. Милиард от тези хора живеят в бидонвили или в селища, които са несанкционирани и са лишени от основни инфраструктурни  придобивки като течаща вода, канализация и електроснабдяване. За това се говори в доклад, прочетен на 2 октомври, световния ден хабитата, т.е. на средата за обитаване, от изпълнителния директор на Програмата на ООН за населените пунктове Хоан Клос.

„Милиони хора са лишени от адекватно жилище, а в същото време количеството на празните квартири и къщи расте“, заявява в доклада си Клос и добавя, че „пазарът на жилищата за огромно количество хора е недостъпен“.

Сега половината от населението на планетата живее в градове. През 2030 техните жители ще представляват две трети от земното население и те ще произвеждат 80% от световния брутен вътрешен продукт. В ООН отбелязват, че стремителната урбанизация поражда не само нови възможности, но и цял ред нови проблеми. Стремителната урбанизация води до пренаселване на населените места и към ръст на числото на бедняците, които не могат да си позволят сносно жилище.

Хоан Клос призовава всички държави по света по-активно да развиват програми за снабдяване на бедняците с достъпно жилище, подчертавайки, че става дума не само за основополагащи права на човека, но и за въпрос, който е крайно важен за развитието, социалното сплотяване и равенството.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.