ООН: 10 000 са напуснали Крим

Около 10 000 жители на Крим са напуснали полуострова и в момента пребивават в други райони на Украйна. Това съобщи Ейдриан Едуардс, говорител на Върховния комисариат по бежанците на ООН. На брифинг в Женева той уточни, че процесът по напускане на Крим е започнал малко преди референдума за присъединяване към Русия на 16 май и продължава в момента с ускоряващи се темпове.

Най-голяма част от изселилите се са етнически татари, но има също и украинци, руснаци и семейства със смесен етнически състав, каза Едуардс. Една трета от засегнатите са деца.

На 16 май 2014 г. близо 97 на сто от жителите на Автономната република Крим се обявиха за присъединяване на полуострова към Руската федерация. Вотът беше признат от Русия, Сирия, Северна Корея, Венецуела, Никарагуа, Куба и Афганистан.

Напускащите Крим се насочват предимно към централните (45 на сто) и западните (26 на сто) райони на Украйна. Засега не се забелязва бежанска вълна извън страната, твърдят от Върховния комисариат по бежанците.

Сред хората, потърсили убежище в друг район на Украйна, има и такива, които го правят за втори път в рамките на последните два месеца. Това са тези, които след бягството си от Крим са се насочили към източните райони на Украйна, а после са се почувствали принудени да напуснат и тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.