ООН: Бойците на “Боко Харам” в Нигерия масово изнасилват жени и момичета

Повечето от жените и момичетата, спасени от нигерийската армия и освободени от лагерите в нигерийския щат Борно, са бременни. В тези лагери ислямистката терористична организация “Боко Харам” ги държеше в плен. Това съобщиха местните медии, цитирани от електронното издание „Интернешънъл бизнес таймс”.

Неофициални доклади твърдят, че 214 от пленените 234 жени и момичета, освободени през уикенда от нигерийската армия, сражаваща се против “Боко Харам”, са видимо бременни. Те са преживели и тежка психологическа травма в резултат на преживените дни, седмици и месеци в плен.

От началото на годината бойците на “Боко Харам” са пленили повече от 2000 жени и момичета, много от които са били принудени да бъдат сексуални робини и са били обучавани също да станат бойци на организацията, съобщи “Амнести интеренешънъл” миналия месец.

Бабатунде Осотмехин, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (UNFPA), съобщи в Лагос, че организацията е намерила повече от 16 000 бременности и раждания сред отвлечени от “Боко Харам” жени и момичета в североизточна Нигерия през миналата година.

„По време на конфликти и бедствия повечето хора биха мислили само за това да снабдят жертвите с вода и за избягване на епидемии поради лошата хигиена, а също за храна и палатки, подслон. Всичко това е, разбира се, важно. Но жените и момичетата имат особени нужди, за чието удовлетворяване никой не се грижи; само UNFPA прави това”, заяви Бабатунде Осотмехин пред списание Vanguard в понеделник. „Ние винаги ще виждаме бременни жени, но никой не обръща внимание на потребностите на тези, в общия случай, изнасилени жени, а те са много важни и са различни от нуждите на цялата общност от жертви. Ние се грижим за тях и им осигуряваме предродилна помощ, така че те да родят във възможно най-добри условия и дори да могат да се възползват от цезарово сечение, ако е необходимо”, добави изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението.

Нигерийските войски са спасили стотици момичета и жени от “Боко Харам” през миналата седмица. Военни представители твърдят, че са разрушили десетки пленнически лагери в гората Самбиса, последната крепост на ислямистките бунтовници. Тези лагери са се простирали на площ от около 23 хиляди квадратни мили в североизточните краища на Нигерия.

Все още не е известно дали пленените ученички от Чебок са между тези, които са освободени. Става дума за изгубени ученички, отвлечени от държавното училище в град Чебок миналата година, които бяха държани в гората от бойците на “Боко Харам”. Експерти обаче твърдят, че не е вероятно тези момичета да са между живите.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.