ООН: Бомбардировките над Ракка са довели до ужасяващо количество жертви

Следователите на ООН, които се занимават с разследване на военни престъпления, заявяват, че Авиационните удари на оглавяваната от САЩ коалиция по бойците на „Ислямска държава“ в Ракка са довели до „умопомрачителен брой жертви“ сред мирните жители. Ракка се смята за седалище на централата на терористичната организация, уточнява Би Би Си.

Самолети на коалицията сега поддържат сега настъплението към Ракка на съюза на кюрдски и арабски бойци, което почна миналата седмица. Оттогава групировка на противници на „Ислямска държава“, която се нарича „Демократически сили на Сирия“ (SDF), превзе и контролира територии, намиращи са на запад, изток и север от града. В резултат на бойните действия 160 хиляди мирни жители са били принудени да напуснат домовете си.

В коалицията, атакуваща „Ислямска държава“, заявяват, че превземането на Ракка ще нанесе „решителен удар“ по терористите.

От януари 2014 г. и досега Ракка се намира под контрола на бойците на „Ислямска държава“.  Градът е смятан за крепост на джихадистите в Сирия. Според оценки на експерти, понастоящем в града се намират около три-четири хиляди бойци на „Ислямска държава“. Броят на намиращите се в града граждански лица не е известен, но Международният комитет за спасение (International Rescue Committee) го оценява на 200 хиляди души.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.