ООН: догодина поне 1,19 милиона души ще се нуждаят от презаселване

На повече от 1,19 милиона души ще се наложи да заживеят другаде през 2017 г. Това се казва в доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) за нуждите от презаселване през 2017 г., който беше обявен вчера. Като причина за този брой се сочат множеството конфликти и кризи, предизвикали напускането на домовете от рекорден брой хора по света.

Броят на хората, които вероятно ще трябва да се презаселят през 2017 г., е повече от 72% от прогнозираните потребности за презаселване през 2014 година, които включват 690 хиляди души. Тези прогнози обаче са направени преди масовото преселване на бежанци от Сирия.

Догодина, според прогнозите, сирийците ще бъдат 40% от хората, предприели презаселване, следвани от Судан с 11% и Афганистан с 10%.

Въпреки че някои страни увеличиха квотите си за презаселени бежанци и въпреки увеличаването на презаселването в глобален мащаб, то все още не може да отговори на потребностите, казват от ВКБООН.

От Върховния комисариат за бежанците обръщат внимание и върху това, как допълнителни пътища като например хуманитарни визи, събиране на семейства и стипендии могат да помогнат на потребностите от презаселване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.