ООН: Иран да спре екзекуцията на арестуван като непълнолетен младеж

Техеран да спре планираната екзекуция на ирански кюрд, който е бил на 17 години, когато е арестуван. Това поискаха експерти на ООН, които се присъединиха към редица активисти за правата на човека, съобщи от Ню Йорк ББС.

Саман Насеем, който сега е на 22 години, трябва да бъде екзекутиран на 19 февруари в иранската провинция Западен Азърбайджан заради предполагаемо участие във въоръжени действия, извършени от забранена в Иран кюрдска партия.

Той беше осъден на смърт през 2013, след като призна вината си. Според ББС обаче тези признания са изтръгнати след мъчения и не отговарят на истината.

Екзекуцията на непълнолетни закононарушители е категорично забранена от международната право, припомнят експертите от ООН. Те припомнят, че и според иранските закони признания, получени след мъчения, не могат да служат като доказателство за вина.

Саман Насеем е арестуван през юли 2011 г. в град Сардахт, където е имало сражения между забранената в Иран Партия на свободния живот в Кюрдистан и верните на режима в Техеран революционни гвардейци, които са парамилитаристична структура.

Младежът твърди, че е хвърлен в център за разпити без семейството му за има достъп до адвокат и 97 дни е бил подлаган на мъчения. Накрая, със завързани, очи е принуден да постави пръстовите си отпечатъци под измислени от палачите му признания.

„През първите дни мъченията бяха толкова жестоки, че аз не можех да се движа и да излизам на разходка в затвора”, каза чакащият екзекуция младеж. „Цялото ми тяло беше почерняло и посиняло от мъченията. Те ме държаха увиснал на ръцете си или с главата надолу в продължение на часове”, добави младежът в писмо, изпратено до правозащитната организация „Амнести Интеренешънъл”.

Когато е искал да спи през нощта, не са му позволявали това чрез непоносим шум, който е бил нарочно правен до килията му, за да не може да спи, разказа още Саман Насеем. Най често това е ставало чрез непрекъснати удари по желязната врата на килията му.

Макар че оттегли признанията си по време на процеса срещу него и е заяви, че е бил жестоко измъчван, той беше осъден на смърт от Революционния съд през януари 2012 за „богохулство”, както и за „покварено поведение”.

През август 2012 Върховният съд на Иран отмени смъртната му присъда и разпореди делото му да се разгледа отново, защото е бил непълнолетен, когато е арестуван. Но въпреки това младежът беше отново осъден на смърт през април 2013 г. от наказателен съд. Този път Върховният съд потвърди присъдата.

„Амнести Интеренешънъл” и Международната федерация за правата на човека водят кампания за спиране на планираната екзекуция и за освобождаване на младежа. Сега към нея се присъединяват и експерти на ООН, които са много притеснени от нарастващия брой смъртни присъди, издавани и изпълнявани в Иран. На смърт биват осъждани политически затворници и жени, алармират те.

Повече от 700 души, включително 14 жени и най-малко 13 непълнолетни са екзекутирани през 2014 според ООН. Само през януари тази година са екзекутирани в Иран поне 60 души по данни на организацията, а още много други осъдени са в очакване на екзекуция.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.