ООН: Ирландското законодателство за абортите нарушава човешките права на жените

Правителството на Ирландия да промени рестриктивното си законодателство за абортите призова Комисията ООН за правата на човека. Това стана, след като ООН отсъди, че жена е била подложена на жестоко, нечовешко и унизително отношение и човешките й права са били нарушени, съобщи „Гардиън“.

Разпореждането, което се очаква да създаде международен прецедент, призовава Ирландия да въведе „достъпни процедури за прекратяване на бременността“, за да предотврати подобни нарушения на правата занапред. Отсъждането на ООН е първият път, когато международна комисия за човешки права признава, че чрез криминализирането на аборта държавата нарушава човешките права на жена.

В Ирландия абортът е разрешен само когато има риск за живота на жената, във всички други случаи се смята за престъпление. През 1883 г. Ирландката конституция постанови, че „правото на живот на нероденото дете” е равностойно на правото на живот на бременната жена.

Както Marginalia вече писа, извършването на аборт в Ирландия се наказва с 14 години затвор. Ако здравните служби предоставят информация за извършването на аборт, могат да бъдат глобени с 4000 евро. Около 4000 жени и момичета от Ирландия всяка година извършват аборт в друга държава.

Комисията за човешките права на ООН прецени, че преследването и криминализирането на абортите в Ирландия е принудило Аманда Мелет да изпита емоционална и ментална болка и да страда през 2011 г. Тогава й е казано, че не може да направи аборт в страната, въпреки че докторите са открили, че плодът, който носи, е с такива малформации, че ще умре или още в утробата, или веднага след раждането.

Заседавайки по жалбата на Мелет, комисията заключава, че според законите за аборта в Ирландия, които са едни от най-рестриктивните в света, тя е трябвало да избере „между продължаването на нежизнеспособната си бременност или пътуването до друга страна, носейки умиращия си плод, на свои лични разноски, и откъсната от подкрепата на семейството си, и да се върне, преди напълно да се възстанови.”

Ирландия е подписала международната конвенция за граждански и политически права, която е част от международното законодателство за човешките права. Затова тя е задължена да компенсира Мелет и да предотврати подобни нарушения на права в бъдеще, се казва в разпореждането, и се допълва, че страната трябва да приеме закон, който да разрешава доброволното извършване на аборти.

Според юристи разпореждането може да подтикне към реформи на рестриктивното законодателство в областта на абортите и в други държави. „Решението е толкова знаково, че адвокатите, които работят с жени, получили отказ да направят аборт по целия свят, ще бъдат много окуражени и ще го използват в работата си да търсят справедливост за клиентите си и законова промяна в страните, в които абортите са криминализирани”, каза Лиа Хоктър, регионален директор за Европа на Центъра за репродуктивни права, който подаде жалбата по случая на Мелет в ООН.

След като получила забрана да прекъсне бремеността си в Ирландия, Мелет избрала да пътува до Обединеното кралство и се върнала 12 часа след процедурата, тъй като не можела да си позволи да остане по-дълго. Тя трябвало да плати процедурата от джоба си, което, заедно с пътуването в двете посоки, й струвало 3000 евро. Прахът от тленните останки на бебето й бил изпратен три седмици по-късно по куриер.

Според комисията за човешките права на ООН много от негативните й преживявания щяха да бъдат избегнати, ако й беше разрешено да прекрати бременността си в позната обстановка, в собствената си страна и под грижите на лекари, които познава и на които има доверие.

Самата Мелет приветства разпореждането и каза в изявление: „Комисията за човешки права помогна ясно да се види, че за да компенсира нарушенията срещу мен, които изпитах, правителството трябва да поеме ангажимент, че други жени няма да преживеят подобни нарушения на правата си. Това няма да се случи, докато абортът не бъде декриминализиран и не се приема законодателство, което да позволява на жените да го извършват в Ирландия. Надявам скоро да дойде денят, когато жените в Ирландия ще могат да имат достъп до здравните услуги, от които се нуждаят в собствената ни страна, където можем да бъдем с любимите си хора, със своя медицински екип и където можем да си поплачем в познатото легло. Подрагането на жените на толкова много допълнителна болка и травма просто не може да продължава.”

Мелет също така и не е успяла да получи достатъчно информация в родината си как да извърши аборт. Според разпореждането на ООН Ирландия трябва да предприеме мерки да разреши на здравните служби да предоставят пълната информация за извършването на сигурен аборт „без страх, че ще бъдат подложени на наказателно преследване”.

Здравният министър Саймън Харис каза след прочитането на доклада на комисията, че намира опита на тази жена за дълбоко потискащ, знае други подобни случаи и смята, че трябва да се вземат мерки.

Лиа Хоктър от Центъра за репродуктивни права каза: „Когато на жена е отказано правото да взема решения за бременността си, здравето и благополучието й са застрашени”. Според Колм О’Гомън, изпълнителен директор на „Амнести интернешънъл”, „правителството на Ирландия трябва да действа незабавно. Ирландската конституция не е извинение – тя трябва да се промени, за да позволи реформите, които това разпореждане изисква.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.