ООН: Нобеловата лауретка за мир Аун Сан Су Чи може да бъде обвинена в геноцид

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зайед Раад Зайдел  ал Хюсеин е убеден, че виновните в ужасяващите престъпления срещу народността рохинджа в Мианма (бивша Бирма) трябва да бъдат привлечени към отговорност, съобщава сайтът на  радио Би Би Си и добавя, че този високопоставен представител на ООН наблюдава за спазването на правата на човека по цял свят и затова мнението му има голямо значение.

Но последствията от тези негови изказвания, които са реакция на най-тежки нарушения на правата на човека, извършени в последните месеци срещу рохинджите са в това, че никак не е изключено, че държавният съветник и фактически граждански лидер на Мианма Аун Сан Су Чи, както и командващият армията на страната генерал Мин Аун Хлайн в бъдеще могат да бъдат изправени пред съд по обвинения за извършване на геноцид.

Както е известно, г-жа Аун Сан Су Чи получи през 1991 г. Нобелова награда за мир и прекара дълги години в затвора и под домашен арест като водач на съпротивата срещу военната хунта, която от десетилетия управлява Мианма. След освобождението си тя, без да заема официален висш пост, е фактическият лидер на бивша Бирма.

В средата на декември ал Хюсеин, говорейки пред членовете на Съвета на ООН по правата на човека заяви, че повсеместното и систематично преследване на народността рохинга в Мианма показва признаци на геноцид. Той добави, че такава военна операция, която армията на Мианма извърши срещу рохингите, в резултат на което около 650 хиляди души избягаха в съседни страни, най-вече в Бангладеш, не може да си извърши по друг начин, освен чрез заповед и командване от „най-високо място“.

Трябва да се признае, че думата „геноцид“ е от тези, които често се подхвърлят, когато някой бива обвинен в тежки престъпления. Но всъщност много малко хора са били изобщо осъждани за геноцид.

Юридическото определение на геноцида се появи след Втората световна война и Холокоста. Тогава страните членки на тогава още младата ООН са подписали конвенция, в която геноцидът се определя като действие с цел унищожаването на определена етническа група.

Доказването, че в Мианма наистина е извършен геноцид не влиза в компетенциите на Върховния комисар на ООН по правата на човека. Това може да реши само съдът. Но ал Хюсеин призовава да бъде извършено международно разследване на „безобразно жестоките“ преследвания на мюсюлманската народност рохинги от провинцията Ракхайн, извършени в Мианма.

По последни данни, страната е напусната от около 650 хиляди рохинги, което е две трети от общата им численост там. Изгорени са десетки села, има хиляди  убити.

В Мианма все още управляват военните и гражданският лидер г-жа Аун Сан Су Чи не може да им дава заповеди. Но тя има голямо влияние и в този смисъл е също отговорна за това, което се случи там през август и през следващите месеци, твърди Би Би Си.

Правителството на Мианма твърди, че неговата военна операция срещу рохингите е била отговор на техен въоръжен метеж, в хода на който са загинали 12 полицаи. Тя включва подготовка и въоръжаване на хиляди будисти, които „доброволно“ се включват в акцията срещу рохингите, за да бъде маскирано участието на редовната армия.

Но има все по-нарастващ брой доказателства, че акцията срещу рохингите е била готвена дълго преди да избухне бунтът през август.

Необходимо е да се знае, че бунтът на рохингите е почнал, след като правителството, поради трудности с продоволствието, фактическо е спряло доставките на храни в районите, където те живеят.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.