ООН осъди шокиращото убийство на протестанта с увреждане в Газа

Днес, в свое изявление върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин заяви, че е наистина шокиран  от убийството на палестински протестиращ в Газа, извършено от израелски войници и настоява за „независимо и безпристрастно разследване“, съобщиха от The times of Israel

29-годишният Ибрахим Абу Турайх, който загуби краката си по време на  израелска атака преди десет години, беше сред петимата палестинци, убити в петък по време на протести срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Според израелските сили за сигурност, около 3500 палестинци са протестирали по протежение на предпазната ограда в Газа в петък, след решението на Тръмп на 6 декември да признае Ерусалим за столица на Израел и в крайна сметка да премести американското посолство в светия град.

В изявлението си Върховният комисар коментира решението на Тръмп като „опасно провокативно“ и го обвини за извършеното насилие.

Службата на ООН по правата на човека заяви, че Ибрахим Абу Турайх  е сред стотиците палестинци, които са тръгнали на протест през земеделската земя, разделяща Газа от Израел, и са били застреляни , на разстояние 20 метра от оградата.

„Фактите, събрани досега от кореспондентите  ми в Газа, сочат, че насилието, използвано срещу Ибрахим Абу Турайх било прекомерно. Доколкото можем да видим, няма нищо, което да предполага, че палестинецът е представлявал непосредствена заплаха за сигурността, когато е бил убит. Като се има предвид тежкото му  телесно увреждане, което трябва да е било ясно видимо за онези, които са го  застреляли , убийството му е неразбираемо – наистина шокиращо и безразсъдно действие“, добави още той.

В понеделник вечерта армията заяви, че не се изключва напълно възможността войниците да са застреляли палестинеца, но оръжието не е било специално насочено към него.

„Въпреки многобройните искания за информация от страна на израелските сили за сигурност, не бяха получени точни подробности или заключения относно нараняванията на  Абу Турайх. Ако бъдат получени допълнителни подробности, те ще бъдат разгледани и проучени „, заяви говорителят на армията.

„Невъзможно е да се определи дали Абу Турайх е бил ранен в резултат на разпръскване на средства за размирици, или какво е причинило смъртта му“,се казва в изявление на  Израелските  отбранителни сили  по случая.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.