ООН: полицейските убийства в САЩ приличат на линчуване

Полицейските убийства на чернокожи в САЩ приличат на линчуване. Правителството трябва да направи много повече, за да защити неговите жертви, се казва в доклад на работна група на ООН, цитиран от „Ройтерс“.  Обсъждането на доклада ще започне днес в Съвета за правата на човека към ООН.

Острата критика – сравнение между модерните полицейски практики и мафиотските убийства на чернокожи през 19-ти и 20-ти век – се прави в период на подновено расистко напрежение в САЩ.

„Съвременните полицейски убийства и травмата, която нанасят, напомнят на расисткия страх от линчуването”, се казва в доклада от Работната група на експертите към ООН за хората с африкански произход.

Повечето от жертвите на линч са умрели след обесване. В доклад на организацията с идеална цел, наречена „Инициатива за равно правосъдие”, се твърди, че между 1877 г. и 1950 г. в десетина южни щати са били убити 3959 чернокожи в „расистки терористични линчове”.

Експертният доклад на ООН е основан на посещението в САЩ през януари на петчленна група, начело с филипинския професор по право Рикардо А. Сунга III. След визитата досега се е увеличила нетърпимостта от полицейските тактики поради фаталните изходи от тях за афроамериканци, много от тях невъоръжени. В резултат избухнаха протести и гражданско неподчинение в цялата страна.

Въпреки усилията на САЩ за реформи, групата твърди, че остава „крайно загрижена” за положението на човешките права на афроамериканците. „Особено сериозно предизвикателство остава наследството на колонизаторската история, робството, расовото подчинение и сегрегацията, расовият тероризъм и расовото неравенство в САЩ, тъй като към момента няма сериозен ангажимент за изплащането на репарации и овъзмездяването на хората с африкански произход“, се казва още в доклада.

Заключението на групата е, че резултатът от безнаказаността на държавното насилие е настояща правозащитна криза, която спешно трябва да се разреши.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.